VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Mali och Burkina Faso


En resa i kanten av Sahara-öknen

Kultur- & lerarkitekturresa

Resan har en knutpunkt vid Timbuktu, som tidigare var ett mycket viktigt handelscentrum för saltkaravaner. Timbuktu präglas fortfarande av att ha varit den viktigaste staden i regionen. Vi startar i Burkina Faso och får ta del av de vackert målade och unika lerhusen i byarna. Under resan upplever vi både stämningen från kolonialtidens Frankrike och öknens nomadkultur.

 

En av resans höjdpunkter är besöket hos Dogon-folket, där vi får inblick i den traditionella stamkulturen. I Mali kör vi också off-road med 4-hjulsjeepar för att uppleva öken- och savannlandskapen på närmre håll. Och på en 3-dagars båttur med tältövernattningar upplever vi Niger-flodens inlandsdelta.

Deltagarna bör ha god kondition inför vandringarna i Dogon-landet.

 

Dag 1

Flyg från Kastrup med ankomst på kvällen till Ouagadougou, huvudstaden i Burkina Faso. Inkvartering.

 

Dag 2

Vi kör söderut till Tiebéle i området Gourgonsi, känt för sin arkitektur i lera. Många av husen är vackert dekorerade i geometriska mönster. Husdekorationerna har gett området namnet ”The Painted House Region”. Vi ser Gouronsi-kungens hus och olika byar och kör därefter tillbaka till Ouagadougou.

 

Dag 3

På förmiddagen har vi stadsrundtur i Ouagadougou och besöker bl a musikmuseet. Därefter kör vi till Ouahigouya via Kangoussi om den nya vägen är klar. Vi äter lunch Kangoussi och stannar till i Tikare för att se hövdingens bostad. På eftermiddagen är vi tillbaka i Ouahigouya där vi besöker Mossi-kungens palats före inkvarteringen.

 

Dag 4

Vi kör till gränsen till Mali. Efter gränsformaliteterna kör vi till Tirelli och på väg dit besöker vi några Dogon-byar. Lunchen blir picnic på en vacker plats och därefter fortsätter vi till Koundu. Inkvartering i ett väl fungerande härbärge i en av Dogon-byarna.

 

Dag 5

Vi ger oss av till fots till några av de mycket spännande byarna Youga (Youga Dogourou, Youga Piri, Yougana). Därefter kör vi till Sangha, där vi efter lunch ser på staden med den berömda Dogon-kulturen och –arkitekturen. Senare kör vi ca 4½ mil till Bandiagara för inkvartering på ett spännande hotell.

 

Dag 6 och 7 

På morgonen kör vi till Kona via Moptu. I Kona går vi ombord på vår pinasse (smal träbåt) och startar vår båttur i inlandsdeltat, ett stort marsklandskap. Det blir förplägnad ombord. Vi korsar en större sjö, Lac Débo, med rikt fågelliv och möjlighet att se flodhästar. Under resan träffar vi deltats olika stammar i deras byar; Songhai, Bella, Fulani och Bozo.
Övernattning i tält på flodstranden.

Dag 8  

Efter ännu en halv dags segling kommer vi fram till Timbuktu på eftermiddagen. Inkvartering på hotell.

 

Dag 9 

Sightseeing i Timbuktu, denna sägenomspunna ökenstad, som fortfarande har ett rykte om total isolering. Vi går med en lokal guide och besöker moskéer och marknader. Bl a marknaden för konsthantverk är värt ett besök.
Timbuktu var en knutpunkt på den västafrikanska handelsvägen under 1500-talet. På den tiden var salt en mycket kostsam vara. Kamelkaravanerna och handeln som följde danade etableringen av ett av de äldsta universiteten i Västafrika.

Dag 10  

Off-road färd genom ett glest befolkat savannlandskap söder om Timbuktu. Vi träffar på stolta nomader – mest tuareger och araber – och åsnekaravaner. Dagens höjdpunkt är taffelbergen, upp till 1000 m höga, vid Boni och Hombori, Afrikas ”Monument Valley”. Vi reser våra tält i närheten av den berömda klippan ”Main du Fatima”. 

 

Dag 11 

Vi upplever soluppgången över de imponerande klippformationerna och kör därefter den fina vägen till Mopti. Under dagen gör vi stopp i en charmig by, där många olika befolkningsgrupper bor sida vid sida. Vi stannar också i Boré och Konni för att besöka två fina exempel på Mali’s berömda moskéer i lera.
Efter incheckningen på ett bra hotell i Mopti, med bl a swimmingpool, är eftermiddagen fri för besök på marknaden eller strövtåg i hamnen – en av Afrikas mest spännande platser. Hundratals pinasser transporterar folk och varor till och från grannbyarna. Mopti är en av Mali’s livligaste handelscenter. Där finns också flera intressanta konstgallerier. Vi avslutar båtturen på Bar Bozo och njuter bl a av solnedgången över Bani-floden.

Dag 12 

Tidig morgon avreser vi till Djenné – en hel stad uppförd i lera, med fin arkitektur och medeltida stämning. Staden grundades på 800-talet och är en av Afrikas äldsta städer. Vi besöker en av Västafrikas mest kända marknader, där Djennés stora moské utgör en imponerande kuliss. Den är världens största byggnad i lera och finns på UNESCO’s lista över världens kulturarv. I det marockanska kvarteret finns fina gamla köpmanshus. Djenné är en av världens bäst bevarade islamska städer, som håller fast vid sina religiösa traditioner och där finns otaliga koranskolor. Vi har övernattning i Djenné.

 

Dag 13 

Färd till Ségou och under dagen besöker vi den ursprungliga Bobo-byn Kanga med sina måleriska kornmagasin längs med vägen. Vi äter lunch i San, där det också är tid för ett besök i moskén.
Ségou var landets största stad under kolonialtiden och administrativt centrum för ”Office du Niger”, ett jättestort bevattningsprojekt. I solnedgången flanerar vi genom det gamla kolonialkvarteret med hus och administrationsbyggnader i fransk-sudanesisk stil. Här står tiden stilla. Inkvartering på hotell i Ségou.

Dag 14  

På förmiddagen är vi kvar Ségou, och besöker bl a Bambara-kvarteret. Här kan vi också se processen av traditionell ölbryggning.
Efter lunch kör vi genom ett grönt, skogigt landskap till Bamako. Här odlas bomull, jordnötter och hirs. Under dagen har vi också tid för stopp i några traditionella Bambara-byar. Vid framkomsten till Barnako gör vi en stadsrundtur då vi bl a ser marknaden för konsthantverk. Inkvarteringen sker på ett vackert hotell nära Niger-floden. 
 

Dag 15  

Tidig morgon gör vi en spännande utflykt till Sibi, en autentisk Malinke-by, 4½ mil från Bamako. På väg dit besöker vi den arkeologiska platsen Kouroukorokalé.
Staden Sibi ligger på väg till Conakry i ett grönt område i Madingues-bergen. Vi gör en promenad i den fridlysta skogen i området. I Sibi upplever vi Malinke-folkets kultur och arkitektur innan vi kör vidare norrut genom savannen till Djendje, där vi träffar på ett vattenfall och har möjlighet till ett dopp under tiden kocken förbereder vår picnic.
Sen eftermiddag kör vi tillbaka till Barnako och efter avskedsmiddag på hotellet blir det transfer till flygplatsen.

Dag 16 

Ankomst till Köpenhamn på morgonen.

Priset omfattar:

Reguljärt flyg Köpenhamn – Ouagadougou
Retur Barnako - Köpenhamn
Transport i 4-hjulsjeepar för 3-4 personer
Båttur på Niger-floden
Hotell med helpension
Tältövernattningar med helpension under båtturen
Helpension i Dogon-landet
Alla utflykter och entréavgifter beskrivna i programmet
Engelsktalande lokal guide
Dricks till lokalguide och chaufför


 

I priset ingår inte:

Avbeställningsskydd
Personlig reseförsäkring
Visum till Burkina Faso (f.t. Dkr 160:-)
Visum till Mali (f.t Dkr 460:-)


Praktiske oplysninger

Detta är en”Viktors Farmor Adventure”-resa. En resa där vikten är lagd på enastående upplevelser, men där man ska vara förberedd på att ha en viss scout- och överlevnadskänsla, både vad det gäller inkvarteringar och ändringar i programmet. Dessa resor är mer strapatsrika än övriga resor i programmet. 

 


Andet

Deltagarna bör ha god kondition för vandringarna i Dogon-landet!

Kort

Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut
Tur I
24. november 2008 - 9. december 2008

Lise Blom

30.800 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
2.700


> Beställ här