VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Iran 1 vecka


En resa till Iran är en resa till en civilisation som grundades för mer än 6000 år sedan. De största av de persiska imperierna, arkemenider, partere, sassanider, regerade i en stor del av den asiatiska kontinenten i mer än 450 år. De imponerande byggnadsverken i Persepolis vittnar om landets storhetstid för 2500 år sedan. Sedan dess har mer än 20 dynastier regerat i Iran. Några av de största begivenheterna i landets historia har varit övergången till Islam för 1400 år sedan samt den mongoliska invasionen för ca 800 år sedan.

 

En resa i Iran ger möjlighet att uppleva världens vackraste exempel på Islamisk arkitektur. Moskéerna i Isfahan, palatsen, de urgamla broarna över floden är i bra tillstånd. Staden domineras av gyllene och turkosblå kupoler!
En resa i Iran bjuder också på spännande upplevelser i de många orientaliska basarerna, övertäckta av tyg eller byggda i mursten och med fint arbetade valv. Matthandlarna kappas om att ge bästa bud på de handknutna mattorna och kryddbasarerna dominerar med sina starka exotiska dofter.
Tidigare karavanseraljer är nu inredda som verkstäder för konsthantverkare.

En resa i Iran ger möjlighet till kulturutbyte. Befolkningen är vänlig och hjälpsam. Det kommer inte många utlänningar som turister till landet så man vill gärna komma i kontakt; .Where do you come from? Can I help you? hörs ofta.

På en resa i Iran kan man eliminera många av de fördomar media har hjälpt till att ge! Iran är ett säkert land att resa i. Iranierna vill gärna visa oss sitt land och om vi bara respekterar det nuvarande styrets normer för klädsel och uppförande är alla möjligheter öppna för en stor upplevelse i ett vackert och vänligt land!

 

Dag 1

Flyg från Köpenhamn till Teheran. Inkvartering.

 

Dag 2

Förmiddagsflyg till Shiraz, (1600 m ö h), som ligger som en grön oas vid foten av bergen. Shiraz, ”the town of roses, of nightingales, of love and poetry”, blev på 1200-talet hela Persiens litteratur- och kulturella center. De två mest berömda poeterna, Saadi och Hafez, är födda i Shiraz, och deras färgrika gravar kan besökas. Staden har också en tradition i måleri – basarerna skulle vara de vackraste i landet.
På eftermiddagen besöker vi det lilla Pars Museum, en arkitektonisk pärla, egentligen uppförd som mottagningssalong för Karim Khans officiella receptioner. Den lilla åttakantiga byggnaden, belägen i en vacker trädgård, är en av de finaste i Shiraz. Byggnaden är utvändigt klädd med färgrikt kakel.
Besök i Vakil Bazar. Ett färgrikt inslag här är de många nomaderna som kommer för sina inköp.
Vi har två övernattningar i Shiraz.

Dag 3

Sightseeing i Shiraz.
På förmiddagen besöker vi en av de berömda trädgårdarna, Bagh-e Eram, som ligger i utkanten av staden. Trädgården är känd för sina cypresser och för sitt palats, Qajar Palace, från förra århundradet. Palatset är vackert dekorerat av djurmotiv.
På eftermiddagen ser vi ett av de mycket vackra byggnadsverken ”Khan Theological Scool”, där prästerna utbildas. Därefter går vi en tur genom den färgrika nomadbasaren till moskén Masjed-e Nasir-ol-Molk ”den lysande moskén”, som har ett mycket vackert kakel och fina utsmyckningar i portalerna. 
 

Dag 4

Heldagsutflykt till Persepolis, som ligger ca 6 mil från Shiraz.
Persepolis påbörjades på 400-talet f. Kr under Kung Darius I, och skulle bli Persiens nya huvudstad. Xerxes och Artaxerxes är ytterligare två byggnader. Byggnadshistorien är väldokumenterad i platsens talrika kilskrifter.
Alexander den Store intog Persepolis år 331 f. Kr, och stadens plundrades och delvis ödelades av en brand. Därefter glömdes den bort och upptäcktes igen först i början av 1600-talet, då resanden återvände med beskrivning av ruinerna.
1765 besökte Carsten Niebuhr Persepolis. Han bodde i en närliggande by i nästan en månad, och varje morgon red han på sin åsna över ruinerna. Han arbetade till sent på eftermiddagarna med att måla upp grundplaner, teckna av reliefer och kopiera kilskrifterna. Det var Niehbuhrs minutiösa arbete med kilskrifterna som skapade grunden för att tyda dem.
Också i kungagravarna i Naqsh-i Rustam gjorde Niebuhr avmålningar. Dessa klippgravar, 4 km norr om Persepolis, besöker vi också.
Persepolis ligger på en 15 meter hög ”mur” eller faktiskt en slags konstgjord terrass, där palatset uppfördes. Palatset rymmer några av världens allra finaste och bäst bevarade arkeologiska lämningar. De olika byggnaderna innehåller en mängd av intressanta och fina detaljer.
”Apadana” var den stora audienssalen där perserkungen mottog delegationer från vasallstaterna. Här har funnits 36 höga pelare. Två monumentala trappor leder upp till Apadane. Båda är dekorerade med mycket välbevarade reliefer. Dess fina skick beror på att de i århundraden har varit begravda under sandmassorna. Vi ser bl a reliefer som visar processioner av tributbärare från andra länder. Det är skyttar (från området vid Svarta Havet), det är kydiere (från västra Turkiet) samt en delegation från Indus-dalen. Man ser hur olika föremål som mattor och stolar bärs fram på tjänarnas ryggar och det är en mängd av detaljer t ex klädedräkter och huvudbonader. Också en kamp mellan ett lejon och en tjur är skildrad i relief.
På kvällen flyger vi till Isfahan för inkvartering tre nätter på centralt beläget hotell.

ISFAHAN , en av världens vackraste städer, är en pärla av islamisk arkitektur. ”Isfahan är halva världen” säger invånarna och diktarna om staden.
Isfahan har sedan den gamla tiden varit ett viktigt centrum på karavanvägen, men det var först då Sahan Abbas den Store år 1588 gjorde staden till huvudstad som glansperioden startade.
De imponerande byggnadsverken från stadens storhetstid vädjar till fantasin. När man står på stadens stora torg, Eman Square, kan man föreställa sig livet på 1600-talet, när ryttare med sina höga spetsiga hattar spelade polo medan kungen iakttog sceneriet från palatsets terrass. Och i palatset, med sina 40 pelare (Chehei Sotun) kan man föreställa sig monarken med hustrur, slappnar av från militära fälttåg.
Stadens överdådigt utsmyckade moskéer och palats, de blomstrande parkerna med springbrunnar och paviljonger, bär prägel av att en kraftfull härskare har önskat göra denna stad till något alldeles särskilt.
Man kan gå på upptäcktsfärd i Isfahan och varje dag finna nya spännande platser och betagande vackra byggnadsverk. Staden har 169 moskéer, 28 koranskolor (madre-sahs), 13 kristna kyrkor, 12 synagogor, 142 karavanseraljer.... 

Dag 5
Förmiddagen är avsatt till besök i tre byggnadsverk i förbindelse med det stora torget, Emam Square. Det rör sig om Ali Qapu Palace och moskéerna Lotfollah och Emam.
I början av 1600-talet, då Shah Abbas beslutade att flytta huvudstaden till Isfahan, fanns redan en liten paviljong från Timuride-tiden. Denna byggdes om till Ali Qapu, det stora porttornet i palatskomplexet. Härifrån hade kungen fin utsikt över det imponerande torget och kunde iaktta vadslagning och polokamper, som förekom på torget. Palatsets väggar har fina målningar. Det är i 6 våningar och hela översta våningen är omgjord till ett antal musikrum, där väggarna är dekorerade med ett nätverk av nischer för att ge den rätta akustiken.
Lotfollah-moskén uppfördes under Shah Abbas år 1619. Denna moské räknas som ett av världens vackraste byggnadsverk. Kupolen är i beige och rosa och har dessutom en utsökt dekoration av arabesker och svarta och blå blommor.
Den lilla moskén har ingen inre gård och heller ingen minaret då den inte var menad att tjäna allmänheten. Den var endast byggd för kungen och hans familj. Det finns bara en mindre bönsal, som man når genom en korridor. Mosaikerna här är några av de finaste som finns och på det hela taget utstrålar hela byggnaden och utsmyckningen balans och harmoni.

På den södra sidan av Emam Square ligger Emam-moskén, också den en av höjdpunkterna inom den islamiska arkitekturen. Minareterna och den stora kupolen dominerar torgets arkader. Moskén uppfördes under Shah Abbas I, som menade att Lotfollah-moskén var för liten för hans hov och som därför ville bygga något mera storstilat. Ingångsportalen är imponerande, och överallt i moskén finns fina kakel- och mosaikutsmyckningar i klara blå och turkos färger. De är i geometriska mönster (rosetter, spiraler osv) på stiliserade ”mattor”. Det finns likaså stiliserade blad och blommor, påfåglar och långa friser av kalligrafi. Gården är i klassisk stil – en fyrkantig bassäng i mitten och 4 lwaner på de 4 sidorna.

Efter moskébesöket fortsätter vi till torgets motsatta sida för ett besök i basarerna, som ligger på nordsidan av Emam Square. Basarerna hör till det mest spännande i Iran, kanske i hela Mellanöstern. De uppfördes på order av Abbas I och utgör en sann labyrint av smala gator täckta av höga stenvalv. På flera ställen utvidgas gatorna till torg med kupoler. På 1600-talet var Isfahans basarer det centrum där all världens rikedom var samlad och där man kunde finna det yppersta av persiskt konsthantverk. Ännu idag är basarerna ett livligt område att besöka med bodar och konsthantverkare i arbete.
Det finns tid att se metallarbeten, ”Inlay work”, med pärlemor, textiltryck och mattknytning. Och ett otal matthandlare frestar med handknutna mattor i vackra mönster. Men det ska prutas...

Eftermiddagen är fri och det finns möjlighet för inköp i basaren, ta en promenad längs floden och kanske dricka te i något av de små tehusen under broarna.

Dag 6

Vi besöker Fredags-moskén, Chehel Sotun och Vank-Katedralen.
Fredags-moskén (Masjid-i-Jomeh), som grundlades på 1000-talet, är det mest storslagna exempel på selsjuktidens persiska arkitektur. På senare tid, ända fram till vår tid, har nya byggnader tillförts och gårdsfasaderna har klätts med färgrik flismosaik. I denna anläggning kan man således ta del av 1000 års persisk arkitekthistoria. Iwanen på den västra sidan har ett imponerande stalaktitvalv, där ljuset reflekteras i de många facetterna.
Chehel Sotun, också kallad ”Paviljongen med de 40 pelarna”, ligger i en berömd trädgård. Byggnaden har i verkligheten bara 20 höga, smala pelare, men de speglar sig i palatsets damm så det ser ut som det är 40. Själva paviljongen är nu ett museum med historiska målningar och keramik, men uppfördes i begynnelsen till kungens receptioner och olika slags underhållning. Två rader springbrunnar och fontäner i form av stenlejon omger den stora eleganta bassängen.
Efter besöket här åker vi till den armeniska stadsdelen Djolfa, där det finns 13 kyrkor, däribland en storstilad katedral, Vank-Katedralen. Det inre av denna katedral är en blandning av islamisk-persisk och kristen-europeisk stil. Här, mitt i det muslimska Iran, finns fortfarande ca 8000 armenier som har sin frihet att utöva sin kristna religion.
1605 måste 30 000 armenier, på befallning av Shah Abbas den Store, lämna byn Djolfa och sina berg i Azerbajan. Armenierna försäkrades betydliga privilegier och religionsfrihet. Många släktingar till de tvångsförflyttade armenierna kom senare till Isfahan och under en tid var antalet uppe i 60 000.
Vid sidan av Vank-Katedralen finns ett museum med några mycket intressanta samlingar med bl a gamla illustrerade biblar, dräkter och kakel
Dag 7

Morgonflyg till Teherean. Inkvartering.
På eftermiddagen har vi stadsrundtur med besök i två museer: National Carpet Museum, som innehåller en fin samling av persiska mattor från 1500-talet fram till vår tid. Arkeologiska Museet innehåller en liten, men intressant samling fynd från olika platser i Iran.

Dag 8

Flyg till Köpenhamn.

Priset omfattar:

Reguljärt flyg t/r Köpenhamn – Teheran
Inrikesflyg i Iran: Teheran – Shiraz, Shiraz – Isfahan, Isfahan - Teheran
Alla flygplatsskatter
Hotell med halvpension
Transport i A/C buss
Alla utflykter och entréavgifter beskrivna i programmet
Engelsktalande lokal guide
Dricks till lokalguide och chaufför

 

Inte inkluderat i priset:
Avbeställningsskydd
Personlig reseförsäkring
Visum (f t Dkr 450:-)
Kort

Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut
Efterårsferien
14. oktober 2008 - 21. oktober 2008

Bjarke Vestesen

15.100 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
1.800


> Beställ här