VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Syrien - Damaskus & Aleppo

Citadellet i AleppoVandhjulene i Hama

Basarer, moskéer och karavanseraljer i två urgamla städer i Syrien

Resans huvudtema är de gamla muslimska och kristna kvarteren i två av Mellanösterns mest fascinerande städer. Vi går på upptäcktsfärd i de myllrande basarkvarteren och upplever symfonier av dofter, färger och ljud. Vi vandrar mellan moskéer, kyrkor, turkiska badhus (hamamer) och besöker de yppersta av de gamla husen.
Morgon eller kväll samlas vi för kort information av reseledaren om ämnen t ex de islamiska städerna, byggnaders funktion och de kristnas trossamfund i Syrien. Resan mellan Aleppo och Damaskus går förbi två av Syriens andra stora sevärdheter – ruinerna av den grekisk-romerska staden Apamela samt korsriddarborgen Krak des Chevaliers.

     
Dag 1 Flyg från Köpenhamn till Damaskus
Efter ankomsten kör bussen direkt till Aleppo (ca 4 timmar) för att kunna utnyttja tiden optimalt. Vi har tre övernattningar i Aleppo.
 
Dag 2 Aleppo
Liksom Damaskus ligger Aleppo som en knutpunkt på den antika handelsvägen. Den gamla delen av staden har varit omgiven av en mur och åtskilliga befästa torn, varav några är välbevarade.

Vi besöker först den stora moskén och därefter promenerar vi till det kristna Jdeideh-kvarteret där vi ser oss omkring och äter gemensam lunch i ett traditionellt Aleppo-hus. Därefter vänder vi tillbaka till basaren, där kommersen nu pulserar och där vi får en stund på egen hand i den 12 km övertäckta basaren med gator fyllda av äkta orientalisk atmosfär!
I närheten av basaren finns flera gamla karavanseraljer och andra hus med fina arkitektoniska detaljer; vackra trappor, svalgångar, burspråk i utsirat trä, stenreliefer osv.

Under dagen har vi säkert tid att sitta ner och vila i något av de små tehusen. 
 
Dag 3 Aleppo
Vi startar dagen vid Aleppos kännetecken, det mäktiga citadellet, som reser sig högt över staden. Efter en rundvandring går vi ner i basaren, där vi ska se på både arkitektur och den livliga handeln, bl a med stadens berömda lagerbärstvål. 
   
Dag 4 Aleppo – Apamea – Krak de Chevaliers - Damaskus 
Vi lämnar Aleppo på morgonen och kör först till Apamea, grundlagd 300 f.Kr. Staden har varit en betydande handelsstad och en militär stöttepelare i Seleuciderkriget. Strabo nämner att Apamea hyste 500 elefanter, 30 000 ston och 300 hingstar. I sin storhetstid 600-700 e.Kr hade staden ca 120 000 invånare.  Största upplevelsen är den vackra pelargatan och de byggnader som finns intill. Vi gör en vandring längs den 2 km långa och 37 meter breda gatan.

Vi fortsätter dagen med ett besök i korsriddarborgen Krak des Chevaliers, en av världens största medeltidsborgar och den bäst bevarade. Här tar vi god tid på oss att uppleva atmosfären i torn, gångar, trappor och hallar.
På kvällen är vi framme vid vårt hotell i Damaskus för inkvartering.
 
Dag 5 Damaskus
Vi startar med en stadsrundtur i buss och därefter börjar vi vår vandring i den gamla stadsdelen. Här besöker vi Umayyade-moskén, som är en av den islamiska arkitektoniska absoluta höjdpunkten. Vidare besöker vi Saladins Mausoleum och de omkringliggande basarkvarteren.
 
Dag 6 Damaskus
Vi kör först med buss till Tekkeiye, en arkitektonisk pärla från den Ottomanska tiden. Vidare besöker vi Nationalmuseet där vi får  möjlighet att beskåda utvalda skatter i de omfattande samlingarna. Därefter kör vi till den kristna delen av den gamla staden där vi går längs ”Den Raka Gatan” i Aposteln Paulus fotspår. Vi fortsätter att vandra runt mellan gamla hus, kapell och kyrkor i de kristna kvarteren. Vi hoppas också kunna göra ett besök i Det Danska Kulturinstitutet som ligger i närheten. Institutet är inrymt i ett av de vackert utsmyckade gamla husen.

 

Dag 7 Damaskus
Vi kör först till en berömd piligrimsmoské för shia-muslimerna, Sayyida Zaynab, som vi endast ser utifrån och vi fortsätter in till centrum där en annan shia-moské är öppen för besökande.

Ett besök i Azem-palatset är en annan höjdpunkt på Damaskus-arkitektur. Palatset, som uppfördes som bostad för den turkiska guvernören i mitten av 1700-talet, dekorerades med material från andra monument och hus i Damaskus. Palatset är numera ett folkloremuseum och det är en upplevelse att vandra genom de mycket vackra rummen med dekorerade väggar och tak, mosaiker, marmorpelare, springbrunnar osv. Museet ger en god inblick i hur stadens överklass levde på 1700- och 1800-talen. Därefter är det dags att insupa atmosfären i de omkringliggande basargatorna och säga adjö till staden.

 

Dag 8 Flyg till Köpenhamn 

Priset omfattar:

I priset ingår:
Reguljärt flyg t/r Köpenhamn – Damaskus
Hotell med halvpension
Lunch Dag 2
Transport i minibuss
Alla utflykter och entréavgifter beskrivna i programmet
Engelsktalande lokal guide
Visum
Dricks till lokalguide och chaufför

 

I priset ingår inte:
Avbeställningsskydd
Personlig reseförsäkring
Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut
Efterårsferie
10. oktober 2008 - 17. oktober 2008

Vivian Sandau

15.200 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
1.800


> Beställ här