VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Pompeji

Amfiteater PozzuoliCasa di Nettuno HerculaneumNeptun Hera tempelAthenatempel - gavl paestum

En stad i det gamla södra Italien

Campanieni i södra Italien är en av Europas vackraste städer. Det är den idag och det var den i den gamla tiden.

Den beryktade kejsar Nero försökte främja ”turismen” i området. Denna resa ger oss en god inblick i den gamla tidens Italien, där inte minst besöket i Pompeji och Herculanium ger fina prov på hur man levde år 79 då städerna utplånades av Vesuvius utbrott. Men resan ger oss också inblick i den grekiska kulturens påverkan södra Italien fick under samma tid. En påverkan som fortfarande kan spåras.

 

På grund av sin stora frodighet har Campanien lockat till sig många olika folkgrupper under sin långa historia. Ca 750 f. Kr kom grekerna, först i Cumae och sedan följde grekiska bosättningar också i Neapel och andra städer i området. Omkring 600 f. Kr grundade etruskerna Capua i den norra delen av Campanien. Omkring 300 f. Kr kom de första romarna.
Här produceras några av de bästa vinerna och vi får möjlighet till att smaka de lokala vinerna och njuta av den vackra naturen.

Paestum, Pompeji och Herculaneum finns alla tre på UNESCO’s lista över världens kulturarv.

 

Andra resor med historia som bärande tema.

 

Dag 1 Flyg från Köpenhamn

Ankomst till Pompeji på eftermiddagen. Om tid och energi tillåter finns det möjlighet till en kortare tur i utgrävningsområdet redan denna första dag.

 

Dag 2 Pompeji’s utgrävningsområde

Utgrävningar från äldre lager har visat att Pompeji vid flera tillfällen har varit utsatt för Vesuvius utbrott. Pompeji kom mycket tidigt att lyda under romersk dominans beroende på de goda handelsförbindelserna sjövägen. Stadens belägenhet vid havet och floden Sano gjorde den till en viktig utskeppningshamn för särskilt lantbruksprodukter som korn, olivolja, grönsaker och vin – odlat på de frodiga vulkaniska slätterna omkring staden. En del av varorna transporterades också längs Via Apia till Rom. Pompeji var för tillfället en romersk provinsstad.

 

Besöket i Pompeji omfattar:
• Rik och fattig
• Samspelet mellan olika kulturer
• Underhållsindustrin i en provinsstad
• Katastrofen år 79

 

Dag 3 Heculaneum och Villa di Poppea

Herculaneum är ett annat tillfälle. Staden som utplånades samtidigt med Pompeji år 79. Den ligger närmre Vesuvius, men p g a vindförhållandena begravdes den senare och ligger djupare än Pompeji. Många anser att ett besök i Herculaneum är bättre än Pompeji, här är färre turister och staden är mer överskådlig. Det finns många fina hus och också välbevarat organiskt material som t ex fönsterbågar och hyllor – det hittar man inte i Pompeji. Herculalaneum var från början grekisk och är ett enastående exempel hur den romerska överklassen levde utanför Rom.
Villa de Poppea i Oplontis har döpts efter Nero’s älskarinna/hustru Poppea Sabina, som möjligtvis ägde den. Villan ligger ca 4 meter under nuvarande gatunivå och är en upplevelse i väggmålningar och mosaiker. Väggmålningarna förenas med mosaikerna i golvet för att skapa rummet och några av målningarna är i perspektiv som indikerar att betraktaren skall stå på en bestämd plats. Mosaikerna är lagda för att visa var möblerna skulle stå. Villan hade också trädgårdar som återskapats efter att man studerat rötter av plantor på platsen. 

Dag 4 Vin förr och nu

Vi besöker museet i Boscoreale strax utanför Pompeji. Här får man bl a en god inblick i den gamla tidens vinproduktion. Därefter besöker vi en modern vingård och ser olikheter och likheter som finns mellan framställningen då och nu.

 

Dag 5 Paestum

Den grekiska kolonin Poseidonia (Paestum) var en av de viktigaste grekiska kolonierna. Här finns en lång räcka grekiska tempelruiner bättre bevarade än tempel i Grekland. Särskilt tre grekiska tempel är mycket vackra och välbevarade:
Det yngre Hera-templet – också kallat ”Neptun-templet”. Det äldre Hera-templet – också kallat ”Basilika” – och har arkaiska stilelement med cigarrformade pelare och platta kapitäler. Till slut är det Athena-templet, felaktigt också kallat ”Ceres-templet”. I området finns också många gravar med fina väggmålningar.

Dag 6

Vi kör längs kusten från Neapel till Pozzuoli, som i den gamla tiden hette Puteoli, - en av världens vackraste sträckor. I Puteoli besöker vi bl a den välbevarade amfiteatern. Härifrån kör vi vidare till Cuma, som var den grekiska kolonin Kyme. Här ser vi:

• Muren vid Akropolis 
• Den sybilska grottan – Italiens viktigaste kultplats – med oikos       (den hemliga kammaren). Vi kommer till kammaren genom en lång underjordisk gång.
• Resterna av Apollons tempel. Från templet har vi en fantastisk utsikt över Neapel-bukten.

Dag 7

Besök på Nationalmuseet i Neapel, där fokus ligger på fynd från Pompeji och Herculanium. Därefter är det fri tid i Neapel.

 

Dag 8

Hemresa.

 

Priset omfattar:

Reguljärt flyg t/r Köpenhamn – Neapel
Hotell med frukostpension, 3 dagar med halvpension
Alla utflykter och entréutgifter beskrivna i programmet
Transport i minibuss

 

I priset ingår inte:

Avbeställningsskydd
Personlig reseförsäkring

Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut

13. oktober 2008 - 20. oktober 2008

Torben Svendrup

14.500 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
1.400


> Beställ här