VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Uganda - Safari


En resa med stora naturupplevelser och mängder av djur i de mycket olika nationalparkerna:


Lake Mburo National Park med 5 sjöar samt spännande papyrus-sumpmarker, klippor och djupa raviner. I parken kan vi möta zebror, leoparder, antiloper, flodhästar och bufflar.

 

Queen Elisabeth National Park vid foten av Afrikas tredje hösta berg med snöklädda toppar och kratersjöar. I parken finns ett bestånd av ca 1000 elefanter och 200 lejon. Dessutom är mer än 610 fågelarter registrerade.


Kibale Forest National Park är en stor tropisk regnskog med mer än 700 schimpanser förutom 12 andra aparter.


Färden genom  Kigezi Highlands bjuder på panoramautsikter med imponerande berg och terrasserade marker. 

 

Max. 10 deltagare!


Dag 1 Avresa Köpenhamn – Entebbe - Kampala
Avresa från Köpenhamn. Ankomst till Entebbe Airport på kvällen. Övernattning i Kampala.

 

Dag 2 Kampala – Mburo Lake National Park

Vi kör från Kampala till Mburo Lake National Park, där vi har två övernattningar. På väg dit stannar vi till vid Ekvatorn. Dagens färd går genom byar på de gröna kullarna med bananplanteringar och små jordbruk. Av och till stöter vi på små marknader utefter vägkanten.
Från Masaka ändrar sig landskapet och det blir flackare och torrare med spritt buskage. Området kallas Ankole och bebos av Ankole-folket med sina långhornade kreatur.
Efter ankomsten till Lake Mburo National Park har vi tid att åka på ”game-drive” och se zebror, leoparder, flodhästar, bufflar och olika slags antiloper samt många av de 315 registrerade fågelarterna.
Övernattning i stugor eller uppsatta tält i parken (utan el och med primitiva toaletter).

Dag 3 Lake Mburo National Park
Tidig morgon beger vi oss ut igen i Lake Mburo National Park, denna gång till fots med en lokal guide. Parken täcker ett område av ca 260 km² och med en höjd på 1220 – 1828 m ö h. Den har 5 sjöar, varav den största är lake Mburo. Sjöarna får sitt vatten från Rwizi River och de är förbundna av sumpområden, t ex papyrus-sump. En stor del av parken består av öppen savann med akacior. I den västra delen finns klippor och djupa trädbevuxna raviner.
Vi tillbringar eftermiddagen i båt på sjön med möjlighet att se flodhästar, krokodiler och mängder av färgrika fåglar

Dag 4 Lake Mburo National Park – Lake Bunyoni
Vi kör på en mycket vacker tur genom Kigezi Highlands, också kallad Afrikas Schweiz, med berg och terrasserade marker. Vid lunchtid kommer vi fram till Lake Bunyoni, en stor vacker bergsjö (2000 m ö h) och här får vi möjlighet att se massor av fåglar och utter. Dagens middag består av nyfångad fisk från sjön och kanske också krabbor, med öl från Kongo därtill. Kvällsmusiken står grodornas kör för.
Lake Bunyoni har en storlek på 60 km², men är en del av ett större ekosystem på 180 km² sjö- och vattenområde. Det finns ca 20 mindre öar i sjön. De har ganska branta sluttningar och terrasserade marker. Höjden gör att det är alltid ett behagligt klimat och oftast kyliga kvällar. Det finns varken flodhästar eller krokodiler i sjön så det är inte förbjudet att ta en simtur. Man kan också hyra kanot och kajak.
Bunyoni betyder ”en plats med små fåglar” då det finns många vadarfåglar längs stränderna. Men här finns också större fåglar, t ex tranor och silkeshägrar. Det är den bästa platsen i hela Afrika att få syn på utter, som det finns i mängder, vilket man säkert kan skylla på frånvaron av krokodiler.

Dag 5 Lake Bunyoni
Vi tillbringar dagen vid sjön och seglar ut till Bushara Island, en lugn liten ö mitt i sjön. Här äter vi lunch och kan simma eller ta en kanottur. Andra aktiviteter kan vara vandring genom de små byarna eller kanske pröva fiskelyckan till middagen..

 

Dag 6 Queen Elisabeth National Park

Vi kör till Queen Elisabeth National Park, som ligger vid foten av Rwensori Mountains, Afrikas tredje största berg med snöklädda toppar på över 5000 meter. Färden bjuder på vackra naturscenerier och vi kör genom en bergig terräng med teplantager där vi gör ett stopp för att köpa te.
Vi bor två nätter på ett litet hotell mitt i parken där många av djuren finns alldeles utanför våra rum.

Dag 7 Queen Elisabeth National Park
Queen Elisabeth National Park är ett fantastiskt område med betagande naturscenerier och mycket varierande landskap. 95 olika däggdjursarter finns i parken, varav 10 olika aparter. 610 fågelarter är registrerade, Afrikas högsta antal.
Vi har tid för flera safariturer i parken och besöker också ett område med kratersjöar samt en saltsjö. Vi gör en båttur nerför Kazinga-kanalen, som erbjuder ett intressant djur- och fågelliv. Vi kommer att se hundratals flodhästar samt en mängd bufflar och olika typer av hjortar. Många pelikaner håller till här och i träden på stranden ser vi havsörnarna vakta sitt område.
Nationalparken täcker ett område av 1978 km² där öppna savanner växlar med täta skogsområden och utsträckta sumpområden. Inom området finns också 10 kratersjöar. Parken hyser ca 1000 elefanter och 200 lejon samt en mängd andra djur såsom bufflar, leoparder, schakaler och hyenor samt olika arter antiloper. Mweya-halvön är en perfekt plats att iaktta vadarfåglar.

Dag 8 Queen Elisabeth National Park – Kibale Forest National Park

Vi besöker safariparken innan vi fortsätter till Fort Portal Town och lunch. Färden går genom ett bördigt område norr om Rwenzori Mountains.
Färden går vidare till Kibale Forest National Park, en stor tropisk regnskog, där fler än 700 schimpanser lever förutom 12 andra aparter och 320 fågelarter.
Här har vi också möjlighet att se elefanter, bufflar, vildsvin, flodhästar och olika typer av antiloper. Parken är också känd för sina stora färgrika sommarfåglar.
Vi övernattar två nätter antingen i bandas (traditionella hyddor) i skogen eller på hotell i Fort Portal Town.

Dag 9 Kibale Forest National Park

På morgonen åker vi fyra och fyra tillsammans med en lokalguide ut i regnskogen för att titta efter schimpanser. På eftermiddagen vandrar vi i ett sumpområde, också tillsammans med den lokala guiden.
Kibale Forest National Park täcker ett område på 766 km² på en höjd av 1100-1590 m ö h. Parken är särskilt känd för sina schimpanser samt att det här finns den största koncentrationen av primater i östra Afrika. Vegetationen är typisk regnskog och när man vandrar både i skogen och i sumpområdena kan man normalt förvänta sig att se 5-6 olika aparter.

Dag 10 Kibale Forest National Park - Kampala
Dagen bjuder på en spännande färd till Kampala genom helt orörd tropisk regnskog och genom områden med stora teplantager.

Dag 11 Kampala

Vi besöker Kasubu Tombs, Buganda-kungarnas gravar. Därefter fortsätter vi till Namirembe-katedralen, vackert belägen på en av Kampalas 18 höjder. Vi besöker också en konsthantverksmarknad där vi kan inhandla trummor, masker, smycken och traditionella kläder. Eftermiddagen är fri och på kvällen har vi avskedsmiddag innan vi beger oss till flygplatsen.

Dag 12 Hemresa

Ankomst till Köpenhamn på morgonen.

Priset omfattar:

Reguljärt flyg t/r Köpenhamn – Uganda
Inkvartering i hotell/stugor med helpension
Transport i minibuss eller 4-hjulsjeepar
Alla utflykter och entréavgifter beskrivna i programmet
Game-drives, parkeringsavgifter och lokalguide

 

Inte inkluderat i priset:
Avbeställningsskydd
Personlig reseförsäkring
Dricks till lokalguide och chaufför
Visum (f. t $ 50,-) köps på flygplatsen


Praktiske oplysninger

Detta är en ”Viktors Farmor Adventure”-resa. En resa där vikten är lagd på enastående upplevelser, men där man ska vara förberedd på att ha en viss scout- och överlevnadskänsla, både vad det gäller inkvarteringar och ändringar i programmet. Dessa resor är mer strapatsrika än övriga resor i programmet.


Andet

Medtag:

Bra ficklampa
Kamera + extra batterier
Film 100 ASA (400 ASA till schimpansfotograferingen då det är ganska mörkt i skogen)
Kikare
Regnkläder
Solhatt eller keps
Bra vandringskängor /-stövlar
Varmt plagg för kyliga kvällar


Kort

Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut
Tur II
14. november 2008 - 25. november 2008

Jesper Fiedler

22.500 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
1.700Inte möjligt i Mburo Lake National Park, där det finns endas 6 stugor

> Beställ här