VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Peru


Från Anderna till Amazonas

Peru var ett av Inka-folkets centrala områden på den Sydamerikanska kontinenten och hyser bl a den glömda staden Machu Picchu högt uppe i Anderna. 2007 valdes Machu Picchu till ett av världens 7 underverk!

 

Rundresan tar oss genom detta betagande land med all dess folkliv och natur. Vi ser Titicaca-sjön med sina fiskestäder och vassbåtar, kör genom Anderna med lamadjur och majestätiska kondorer. En 3-dagarstur in i Amazonas djungel för oss tätt inpå papegojor, jätteuttrar och krokodiler. På resan får vi en fin inblick i indianernas livsstiloch kultur samt ser de centrala städerna och monumenten över den spanska erövringen av kontinenten.

 

Dag 1

Flyg från Köpenhamn till Madrid. Övernattning i Madrid.

 

Dag 2

Flyg från Madrid till Lima. Inkvartering i Lima.

 

Dag 3

Vi flyger till Arequipa, Peru’s näst största stad, belägen vid foten av den snöklädda vulkanen Arequipa (5800 m ö h). På eftermiddagen ser vi närmare på staden, av många ansedd att vara landets vackraste p g a den fina koloniala arkitekturen och sin fina belägenhet. Några av de gamla byggnaderna är uppförda av ett vitt vulkaniskt material och som gett staden namnet ”Den vita staden”.
På stadsrundturen besöker vi Santa Catalina Convent, ett kloster från 1500-talet. En helt liten stad i staden, där det tidigare bodde 450 nunnor. Det var en sed att äldsta dottern i Arecuipa’s aristokratiska familjer trädde in i klosterlivet redan i tonåren och blev kvar där resten av livet.
Efter klosterbesöket kör vi till en utsiktspunkt med en vacker utsikt över staden och vulkanen. Dagens sista stopp blir vid den färgrika lokala marknaden San Camillo. Övernattning i Arequipa.

Dag 4
Tidig morgon lämnar vi Arequipa och kör till Colca Canyon, en av världens djupaste raviner. Vi kör genom Pampa Caňahuas, där vi har möjlighet att se många olika fågelarter. Under färden har vi imponerande panoramautsikter över många vulkaner, flera av dem över 6000 meter höga. Efter ca 4 timmars färd kommer vi till dagens viktigaste stad, Chivay, där vi äter lunch. I utkanten av staden hittar vi La Calera – några varma källor där vi har möjlighet till ett avslappande dopp.

 

Dag 5

Vi kör till en utsiktsplats mellan Maca och Cabanaconde belägen vid den djupaste delen av den stora kanjonen. Här vid ”Mirador Cruz del Condor” har vi bästa möjlighet att se ned i ravinen. Här har vi också stora chanser att se kondorer, den stora rovfågeln med världens största vingbredd – upp till 2½ meter. Senare besöker vi ”Community of Pinchollo”. Vi möts av barnen i byn och beundrar deras teckningar som de är kända för.
Vi fortsätter till Altiplano, ett landskap med vulkaner och sjöar, spridda kaktusplantor och hjordar av lamadjur. Vår route är på 4500 m ö h och efter ca 6 timmar är vi framme i Pluno där vi bor 2 nätter.

Dag 6

Vi stiger ombord på en liten båt och åker på utflykt på Titicaca-sjön, jordens högst belägna segelbara sjö. Vi besöker Uros-indianernas flytande öar av vass. Detta lilla samfund har specialiserat sig på att bygga hus och båtar av vass, ”Torora”-vass, som växer rikligt överallt runt sjön. Uros-indianernas livsstil sträcker sig 500 år tillbaka i tiden, när de försökte isolera sig från Inka-folket.
Vi seglar därefter till ”Quechua Community of Liachon”, bosatta på en halvö. Också här är det gamla seder och bruk som gäller. De flesta är bönder eller vävare och vi får möjlighet att se deras arbetsmetoder. Vi äter lunch här innan vi beger oss tillbaka till Puno.

Dag 7

En vacker färd genom Anderna tar oss till Cusco. Vi stannar till vid Sillustani för att se några begravningsplatser från Inka-tiden, vackert belägna invid en sjö. I närheten av Puno besöker vi staden Lampa, känd för sin enastående arkitektur, uppförda av välbärgade spanska gruvarbetare. Sista stoppet på vägen till Cusco blir Raqchi, där vi besöker templet Virachocha, med sina stora cylindriska stenpelare. Vi har två övernattningar i Cusco.

Dag 8

Fri förmiddag. På eftermiddagen har vi stadsrundtur i Cusco. Vi besöker den vackra kyrkan Santo Domingo och Katedralen. Därefter fortsätter vi till borgen Sacsayhuaman, ett mycket särpräglat byggnadsverk från Inka-tiden. Vi besöker även amfiteatern i Kenko och den strategiskt belägna röda borgen Puca Pucara, som dominerar hela området. Till sist ser vi Tambomachay, med sina akvedukter som kontinuerligt förser området med rent vatten.

 

Dag 9

Vi kör till Inka-folkets heliga dal vid floden Urubamba. Vi fortsätter till staden Pisaq, där vi får möjlighet till att beskåda de olika indianstammarnas färgrika klädedräkter när de kommer in till Pisaq för att handla. Det blir lunch i en typisk hacienda.
Efter lunduppehållet kör vi vidare till Ollantaytambo-dalen, där vi besöker ett soltempel, gjort av 6 gigantiska monoliter. Detta är platsen där Inka-folket vann slaget över de spanska erövrarna och det är den enda stad i området uppförd i den typiska stadsplanen. Vi har två övernattningar på hotell i ”Sacred Valley”.

Dag 10

Vi besöker de urgamla saltgruvorna i Maras. Gruvorna ligger på terrasser och ända sedan Inka-tiden har man utvunnit salt härifrån. Allt görs med handkraft, nu som då. Vi fortsätter till Moray, ett komplex av 4 cirkelformade terrasser skyddade av kullarna. Allt kan jämföras med en grekisk amfiteater och läget är helt speciellt med de snöklädda bergen i bakgrunden.

 

Dag 11
På morgonen kör vi till Ollanta där vi stiger på tåget för 1½ timmes färd till det urgamla citadellet i Machu Picchu, Inka-folkets glömda stad och landets största attraktion. 2007 valdes platsen till en av världens 7 underverk.
När vi stiger av tåget väntar små bilar på att ta oss på den branta vägen upp till citadellet. Det är en fantastisk syn när man kommer upp över passet och kan se ruinerna nere i dalen. I århundraden var platsen oupptäckt och först 1911 fann man den. Både läget och konstruktionen gör denna arkeologiska plats från Inka-tiden helt unik.
Sen eftermiddag åker vi med tåget till Cusco, där vi övernattar.

 

Dag 12
Nu startar en tur på knappt 3 dagar i Amazonas djungel. Över halva Peru är täckt av regnskog, men bara en mycket begränsad del är tillgänglig. Och bara så lite som 5% av landets befolkning bor i regnskogen.
Vi flyger till Puerto Maldonado, en flygtur på ca ½ timme. Efter landning kör vi ner till floden Madre de Dios och stiger ombord på motorburna kanoter för dagens båtfärd. Vi går iland för en vandringstur ca 3 km genom skogen tills vi når en liten kanal. Vi fortsätter i kanoter genom en översvämmad skog, bestående av 30 m höga Mauritia-palmer. När kanalen öppnar sig mot sjön, byter vi till katamaran och paddlas till vår lodge.
Vi äter lunch och vilar ut under den värsta middagshettan innan vi går ombord igen på katamaranen och går på upptäcktsfärd i sjöns västra del. Här får vi goda möjligheter till att se de rödbröstade macawas-papegojorna, efterhand som de återvänder till palmskogen för natten. Vid solnedgången vänder vi tillbaka till lodgen. Efter middagen gör vi en nattsegling för att titta efter krokodiler. Den ganska ovanliga ”Black Calman” finns i detta område. Om det är stjärnklart kan vi segla ut mitt på sjön.

Dag 13
Vi går upp mycket tidigt så att vi har möjlighet att vara vid sjön vid soluppgången då det finns möjlighet att se jätteuttrar som är mest aktiva vid den här tiden på dagen. Fågellivet är dessutom livligt kring sjön. Vi återvänder till lodgen för sen frukost innan vi ger oss av på en vandring i skogen. Vi skall se några mycket stora ”Brazil Nut”-träd och får en demonstration hur våra värdar på lodgen samlar in och öppnar nötterna.
Efter lunch och middagsvila går vi ombord igen på katamaranen för segling till östra delen av sjön. Här får vi möjlighet att se några av de 5 aparter som finns i detta område, t ex kappuchiner-apor.
Efter middagen är det återigen chans att få se ”Black Caimans” på sjön eller man kan välja en kort nattvandring tillsammans med guide genom skogen.

Dag 14

Vi gör en kort segeltur till västsidan av sjön för att titta efter uttrar. Därefter kör vi till Puerto Maldonado och vidare med flyg till Lima.

 

Dag 15
På förmiddagen blir det stadsrundtur i Lima. Staden grundades av spanjorerna 1535. Vi besöker det historiska centret och också den moderna delen av staden. ”Plaza de Armas” har vackra gamla byggnader, vi ser presidentpalatset, ärkebiskopens palats och katedralen. Vi fortsätter till San Fransisco-klostret och därefter till den mest populära platsen, Plaza San Martin. Vi besöker Barranco, som är Limas traditionella ”belle epoche”-distrikt, där många konstnärer och intellektuella bor och arbetar. Vi fortsätter till ”Museum of Colonial Art De Osma”, som hyser Pedro de Osma’s privata samling. Museet finns i ett flera hundra år gammalt hus, som tillhört familjen. Här finns eleganta golv med inlagt trä, vackert målade lofter och blyinfattade fönsterrutor. I samlingen finns både måleri, skulpturer, silvergods och möbler från 15- till 1700-talen.
Sen eftermiddag blir det transfer till flygplatsen.

Dag 16
Ankomst till Madrid. Inkvartering och därefter är dagen fri.

 

Dag 17
Flyg till Köpenhamn.

Priset omfattar:

Reguljärt flyg t/r Köpenhamn – Lima
Inrikesflyg i Peru:
- Lima – Arequipa
- Cusco – Puerto Maldonado
- Puerto Maldonado - Lima

Transport i buss
Övernattning på hotell/lodge med halvpension
Helpension de 3 dagarna på Sandoval Lake Lodge
Kanot- och katamaranseglatser
Tågresa till Machu Picchu
Samtliga entréutgifter
Engelsktalande lokal guide

Ikke inkluderet:
Avbeställningsskydd
Personlig reseförsäkring
Avreseskatt (f. t $ 29,-)
Dricks
Kort

Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut
Tur II
11. oktober 2008 - 27. oktober 2008

Erik Gissel

28.900 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
2.300


> Beställ här
Tur III
18. oktober 2008 - 3. november 2008

Irene Hellvik

28.800 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
2.300


> Beställ här