VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Iran - 1 vecka i Isfahan

lotfollah-moskéen midt på Emam-pladsenShehel Shotun - paladset med de 40 søjler - ligger smukt i den omgivende parkHåndtrykte duge vises fremBroen med de 33 buer

ISFAHAN , en av världens vackraste städer, är en pärla av islamisk arkitektur. ”Isfahan är halva världen” säger invånarna och diktarna om staden.
Isfahan har sedan den gamla tiden varit ett viktigt centrum på karavanvägen, men det var först då Sahan Abbas den Store år 1588 gjorde staden till huvudstad som glansperioden startade.
De imponerande byggnadsverken från stadens storhetstid vädjar till fantasin. När man står på stadens stora torg, Eman Square, kan man föreställa sig livet på 1600-talet, när ryttare med sina höga spetsiga hattar spelade polo medan kungen iakttog sceneriet från palatsets terrass. Och i palatset, med sina 40 pelare (Chehei Sotun) kan man föreställa sig monarken med hustrur, slappnar av från militära fälttåg.
Stadens överdådigt utsmyckade moskéer och palats, de blomstrande parkerna med springbrunnar och paviljonger, bär prägel av att en kraftfull härskare har önskat göra denna stad till något alldeles särskilt.
Man kan gå på upptäcktsfärd i Isfahan och varje dag finna nya spännande platser och betagande vackra byggnadsverk. Staden har 169 moskéer, 28 koranskolor (madre-sahs), 13 kristna kyrkor, 12 synagogor, 142 karavanseraljer....

 

Dag 1

Flyg från Köpenhamn till Teheran. Inkvartering.

 

Dag 2

Morgonflyg till Isfahan. Inkvartering på centralt beläget hotell.
Dagens program handlar om broarna och Fredags-moskén.
Fem urgamla broar, alla arkitektoniska mästerverk, går över floden Zyandeh-Rood. Vi gör uppehåll vid två av dem. Bron ”338uer” är från 1600. En rad arkader ger denna 300 meter långa bro en elegant siluett. Den andra bron är den mest berömda bron i hela Iran, Khaju-Bridge, ett enastående byggnadsverk med två våningar arkader.
Fredags-moskén (Masjid-i-Jomeh), som grundlades på 1000-talet, är det mest storslagna exempel på selsjuktidens persiska arkitektur. På senare tid, ända fram till vår tid, har nya byggnader tillförts och gårdsfasaderna har klätts med färgrik flismosaik. I denna anläggning kan man således ta del av 1000 års persisk arkitekthistoria. Iwanen på den västra sidan har ett imponerande stalaktitvalv, där ljuset reflekteras i de många facetterna.
Dag 3 

Förmiddagen är avsatt till besök i de tre byggnadsverken i förbindelse med det stora torget, Emam Square; Ali Qapu Palace, Sheik Lotfollah Mosque och Emam Mosque.
Ali Qapu är det stora porttornet i ett palatskomplex från 1600-talet. Palatsets väggar har fina målningar. Det finns 6 våningar och hela översta våningen är omgjord till en musikavdelning där väggarna är dekorerade med ett nätverk av nischer för den rätta akustiken.
Lotfallah Mosque, uppförd av Shah Abbas I år 1619. Denna moské räknas som en av världens vackraste byggnadsverk. Kupolen är i beige och rosa och därtill en utsökt dekoration med serier av arabesker och svarta och blå blommor.
Emam Mosque är likaså en av höjdpunkterna inom islamisk arkitektur. Minareterna och den stora kupolen dominerar torgets arkader.
Fri eftermiddag.

Dag 4 

Förmiddag: Det gamla Isfahan med besök i karavanseraljer, badhus och gamla borgarhus.
Eftermiddag: Besök i basarerna.
Isfahans basarer, som ligger i den norra delen av det stora torget (Emam Square) hör till de mest spännande i Iran, kanske i hela Mellanöstern. De uppfördes på order av Abbas I och utgör en sann labyrint av smala gator täckta av höga stenvalv. På flera ställen vidgas gatorna till torg med kupoler. På 1600-talet var Isfahans basarer det centrum där all världens rikedom var samlad och där man kunde finna det yppersta av persiskt konsthantverk. Även idag är basarerna ett livligt område att besöka med bodar och konsthantverkare i arbete. Vi har tid att se metallarbete ”inlay work” med pärlemor, textiltryck och mattknytning. Och ett otal matthandlare frestar med handknutna mattor i vackra mönster. Men det skall prutas...

Dag 5 

Förmiddag: Besök i den armeniska stadsdelen, Djolfa, där det finns 13 kristna kyrkor, däribland en storslagen katedral Vank-Katedralen. Det inre av denna katedral är en blandning av islamisk-persisk och kristen-europeisk stil. Här, mitt i det islamiska Iran finns fortfarande idag ca 8000 armenier, som har frihet att utöva sin kristna religion.
Om tiden tillåter gör vi ett besök i ett förnämt armeniskt privat hus, Zevelian Family House.

Eftermiddag: Besök i några av de berömda trädgårdarna och palatsen i Isfahan.
Bagh-e Bolbol (Näktergalsträdgården) var länge en av de största och vackraste trädgårdarna i Isfahan, Mellan trädgårdens träd och blommor finns ett litet palats, Hasht Behesht, uppfört 1669 och ett av stadens bäst bevarade kungliga byggnadsverk.

Chehel Sotun, också kallad ”Paviljongen med de 40 pelarna”, ligger också i en berömd trädgård.

Dag 6 

Fri dag. Det finns möjlighet att göra de sista inköpen i basaren, göra ett strövtåg längs floden och kanske dricka te i något av de små tehusen under broarna.

 

Dag 7 

Morgonflyg till Teheran. Inkvartering.
På eftermiddagen har vi stadsrundtur med besök i två museer: National Carpet Museum, som innehåller en fin samling av persiska mattor från 1500-talet fram till vår tid. Arkeologiska Museet innehåller en liten, men intressant samling fynd från olika platser i Iran.

Dag 8 

Flyg från Teheran och ankomst till Köpenhamn på eftermiddagen. 

Priset omfattar:

Reguljärt flyg t/r Köpenhamn – Teheran
Inrikesflyg i Iran: t/r Teheran –Isfahan
Hotell med halvpension
Transport i A/C buss
Alla utflykter och entréavgifter beskrivna i programmet
Engelsktalande lokal expert-guide
Personlig reseförsäkring

 

Inte inkluderat i priset:
Avbeställningsskydd
Personlig reseförsäkring
Visum (f t Dkr 450:-)
Dricks till lokal guide och chaufför


 
Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut

14. oktober 2008 - 19. oktober 2008

Ninna Dalgård

18.200 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
2.100


> Kontakt