VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Sicilien Gastronomi & vin


Det är få platser i Europa där man dricker och äter så gott som på Sicilien. Det milda klimatet, den bördiga jorden och havets fiskrikedom har inspirerat till spännande kombinationer med lokala och importerade ingredienser. Denna resa är planerad att vara en fantastisk kulinarisk resa för hjärta och sinne. Vi skall inte bara smaka öns vin, ostar och andra specialiteter, vi skall också under flera av dagarna var med och laga de läckra rätterna under kunnig vägledning av olika lokala experter, däribland sicilianska bondhustrur, som med enkla ingredienser trollar fram välsmakande måltider.


I Siciliens mathistoria kan man tydligt avläsa spår efter de dominerande folkslagen på ön. Grekerna introducerade olika slags bröd, honung och vin. Romarna lärde sicilianarna att framställa korv och laga fruktglass med hjälp av snö från Etna. Vikingarna kom med sill och araberna med kakor osv.
Sicilien – Medelhavets största ö – har fungerat som bro mellan Europa och Afrika samt mellan öst och väst. Öns strategiska läge i Medelhavet har medverkat till att den invaderades av många olika folkslag; fenicier, greker, erövrare från Kartago, araber, nordmännen (däribland också danska vikingar). Alla dessa folkslag tog med sin egen kultur som blandades med den lokala, således blev ön en smältdegel av olika raser, kulturer och religioner.
Med feodalismen och den spanska och franska dominansen under Medeltiden gick det på många områden tillbaks på Sicilien. Ön utarmades och bönderna lärde sig överleva bäst de kunde och som om staten inte existerade. Överallt på ön finns spår från forntiden, Sicilien är som ett stort friluftsmuseum. Vi har också tid till bra vandringar i den vackra naturen och till att få inblick i de många lämningarna från forntiden och den vackra arkitekturen.

 

Max 12 deltagare. 

 

Dag 1 Ankomst

Flyg från Köpenhamn och byte av plan i Rom eller Milano.
Efter landningen i Catania möts vi av vår färdledare Sissel Bakken och därefter kör vi österut i minibuss till Caltanissetta där vi inkvarteras på ett centralt beläget hotell. På kvällen gör vi en rundvandring i en siciliansk trädgård där vi kan plocka fikon, mandlar, granatäpplen och oliver. På vintern växer här alla slags citrusfrukter och vintergrönsaker. Under alla årstider finns all slags kryddor och lagerbär.
På kvällen är det välkomstmiddag tillsammans med Sissel.

Dag 2 Caltanissetta

Staden ligger ca 600 m ö h vid Salso-floden. Eftersom den har varit bebodd sedan förhistorisk tid härstammar namnet Kalat-Nissa (kvinnornas slott) från araberna, som var här på 900-talet. Det sägs att den berömda kakan, cannolo, uppfanns av kvinnorna på slottet.
Caltanissetta ligger mitt i det som kallas ”Italiens kornbod”. Det odlas durum-vete så långt ögat når. Mjölet används för pastaframställningen och alla osötade bakverk. Klimat och jordmån passar också bra för mandel- och olivodling. Nästan alla som har en bit jord producerar sin egen olivolja. Mandeln används till kakor och torrone.
På morgonen flanerar vi i den gamla arabiska och medeltida delen av staden. Vi besöker flera kyrkor och teatrar. Vi passerar ett ofullbordat palats från 1600-talet, där fasaden har inkorporerade figurer av olika monster. Vi besöker en torronefabrik, där vi ser hur man framställer den berömda torrone. Om tiden tillåter besöker vi också en keramikverkstad samt en karakteristisk frukt- och grönsaksmarknad. Här inhandlar vi säsongens frukt och grönsaker till den pranzo vi skall laga senare på dagen.
Vi skall tillsammans tillaga en 3-rätters siciliansk lunch eller pranzo. Årstiden bestämmer menyn och vi äter på terrassen med Etna som utsikt.
Efter lunchen kör vi ut till en vingård utanför staden. Vi provsmakar och köper vinet till dagens middag.
Om tiden tillåter stannar vi till vid kyrkan Santo Spirito, uppförd av greve Roger (far till Roger II, som uppförde katedralen i Cefalù).
På kvällen kommer två duktiga elever från köksskolan i Caltanissetta och undervisar om de olika sicilianska specialiteterna.

Dag 3 Sutera och Chibbo

På morgonen åker vi på en guidad vandring 2-3 timmar runt bergsbyn Sutera, ca 4 mil norr om Caltanissetta. Platsen är känd för sina fina klippformationer, sin flora och fauna. Vi går i kuperad terräng, men det är ingen klättring, men man får räkna med att kravla över en del stenar.
Denna lilla by ligger vackert vid foten av berget San Paolo. Här har det bott människor i ca 7000 år. Den nuvarande byn grundades av araberna. De gav byn namnet Soter, som betyder ”säker” för att understryka den strategiska ställning byn hade. Från denna lilla by, med omkring 2000 invånare, har man en fantastisk utsikt över stora delar av ön. Den äldsta delen av byn heter Rabato och den byggdes av muslimer för ca 1000 år sedan. Inne i byn skall vi njuta av en lätt lunch av suteriska specialiteter. Efter en kort vilostund gör vi en rundvandring i byn innan vår minibuss kör norrut förbi slottet i Mussomeli och byn Villalba. Denna by har jord som lämpar sig speciellt bra för tomatodling. Hur varmt det än är på sommaren blir jorden aldrig helt torr och tomaterna vattnas aldrig. De blir därför mycket läckra i smaken. Det går inte att köpa tomatsås i affärerna, men om man beställer i förväg finns det alltid någon kvinna som säljer lite torkade tomater eller tomatsås.
På väg tillbaka till Caltanissetta besöker vi en olivbonde i Chibbo. Här finns mer än 3000 olivträd och man kan köpa egenpressad olivolja på platsen.
Vi lagar en siciliansk måltid tillsammans med bondkvinnan och hennes döttrar. På tillbakavägen kör vi en fantastiskt vacker route tillbaka till Caltanissetta.

Dag 4 Tempeldalen och Agrigento och vinslottet Principe di Butera

Vi kör till Tempeldalen som var en del av Akragas som grundades av grekerna 581 f. Kr. Den grekiska poeten Pindaro kallade den ”Den vackraste by som bebotts av människor”. De fem templen är tillägnade följande gudar: Juno, Concordia, Herkules, Jupiter, Kastor och Pollus. Tempeldalen räknas som Siciliens äldsta och viktigaste turistattraktion.
Efter besöket kör vi till Arkeologiska Museet, som hyser en samling utgrävda fynd från platsen, bl a några fint målade krukor.
Vi fortsätter till vinslottet Principe di Butera, som använder de sicilianska druvorna Nero d’Avola och Inzolia. Efter visningen av produktionsanläggningen och vinkällaren njuter vi en lunch med olika sicilianska specialiteter. Provsmakning av vinerna blir i samband med lunchen.
På kvällen lagar vi pizza tillsammans med en siciliansk bondfamilj. Vi bakar pizzan i en siciliansk ugn.

Dag 5 Madonibergen och Cefalu

Vi startar tidigt och kör norrut till Madonibergen. Luften är frisk och utsikten fantastisk. Vi passerar den lilla bergsstaden Polizzi Generosa. Efter bokskog på 2000 m höjd bär det nerför till staden Castelbuono. Vi vandrar ca 2-3 timmar i Nationalparken och därefter försöker vi få träffa bonden Bonomo som är välkänd för sina goda ostar. Här köper vi vår ost till dagens picnic-lunch som vi äter på någon vacker plats.
I närheten ligger Abbazia Sant Anastasia där det blir provsmakning av vin. Det är ett kloster som anlades av greve Roger på 1100-talet. Jorden och klimatet passar bra till vinodling och munkarna framställde redan då ett utmärkt vin.
Därefter kör vi den korta vägen ner till Tirenska Havet på öns nordsida och fortsätter västerut till staden Cafalù, som upplevde en blomstrande tid på 500-talet f. Kr då den kallades Cephaledium. Så hamnade den under bysantiner, araber och normander. Den normandiske kung Roger (son till greve Roger, som byggde kyrkan Santo Spirito i Caltanissetta) uppförde den fantastiska domkyrkan på torget 1131. Här kan man dricka en kopp espresso med glass och kaka till medan man njuter av tillvaron. Vi rekommenderar en långsam spatsertur genom gatorna.
Vi kör längs en vacker väg tillbaka till Caltanissetta och eftersom vi kommer hem sent äter vi middag på en bra restaurang nära hotellet.

Dag 6 Palermo

På morgonen kör vi till Palermo. Men innan vi kommer in till staden besöker vi Monreale, där vi skall se den fantastiska domkyrkan. Monreale är en urgammal högt belägen arabisk stad med en imponerande utsikt över den skogklädda dalen och Palermo. Det är en mycket charmig plats omgiven av vingårdar, apelsin- och citruslundar. Palermo grundades av fenicierna för ca 3000 år sedan. De kallade den Panormoa, som betyder ”hamn”. Palermo blomstrade under romarna och under araberna konkurrerade staden med Cordoba i Andalusien och Kairo i Egypten om att vara den vackraste staden i världen.
Vi besöker San Giovanni degli kyrkan Eremiti, Capella Palatina och den fantastiska grönsaks- och fiskmarknaden Vucciria, belägen i hjärtat av den gamla stadsdelen i en labyrint av gator och hus från den spanska tiden. Man blir inte bara betagen av frukternas alla färger, grönsaker och fisk, utan man blir nästan bedövad av alla de frityrstekta smårätterna som saluförs.
Gastronomi i Palermo är präglad av fantasi och originalitet. Där finns frityrstekta risbollar med fyllning (Arancino) och frityrstekta kikärtskakor (Panelle), de mest kända exemplen på stadens specialiteter, båda med arabiskt ursprung.
Vi har möjlighet att äta lunch på en traditionell trattoria. Därefter har vi lite egen tid för inköp, se fler kyrkor (där finns mer än 300 kyrkor i Palermo) eller njuta en kopp espresso med en bit cassata, en mycket söt kaka gjord av marsipan, ricottaost, kanderade frukter och choklad. Åter i Caltanissetta äter vi en läcker middag.

Dag 7 Villa del Cassale och Caltagirone

På morgonen kör vi en ½-timme österut till villa del Casale i Piazza Armerina, ett romerskt jaktslott från 2-300-talet e. Kr och som räknas som en av de mest fascinerande platserna på Sicilien. Golvens mosaiker är bland de finaste som finns från romartiden. De är världsberömda.
Därefter fortsätter vi till Caltagirone, där vi besöker vinslottet Antica tenuta del Nanfro, som framställer biologiskt vin. Bl a gör de det kända vinet Cerasuolo di Vittoria. Vi äter lunch, provsmakar vin och får en rundvandring.
På eftermiddagen kör vi vidare till staden Caltagirone. Namnet kommer från det arabiska Cal’at Ghiran (Vasernas slott). Man har hittat fornhistoriska keramikrester här och stadens keramiker var berömda över hela världen. Idag räknas keramiken från Caltagirone som öns finaste.
Åter i Caltanissetta tillagar vi en siciliansk middag tillsammans.

Dag 8 Avresa

Priset omfattar:

Reguljärt flyg t/r Köpenhamn – Rom (alt. Milano)
Hotell med frukostpension
5 luncher
7 middagar
Undervisning i matlagning
Vinprovning
Transport i minibuss

Ikke inkluderet:
Afbestillingsforsikring

Rejseforsikring
Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut
Tur II
22. september 2008 - 29. september 2008

Sissel Bakken

16.200 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
1.400


> Beställ här
Tur III
13. oktober 2008 - 20. oktober 2008

Sissel Bakken

16.200 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
1.400


> Kontakt