VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Oman - off road

Wahiba SandsWadi Shab - der er plads til en traveturSur - På bådværftet vedligeholdes en dhowTilbage til oceanet

En resa för naturälskare och fågelintresserade!!

Det gamla rökelselandet Oman är idag en blandning av gammalt och nytt med en genuin kultur varsamt påverkad av både öst och väst. Landet är välordnat och välstyrt.
Det omanska samhället har en värdig utstrålning som vittnar om invånarnas bakgrund som stamfolk och beduiner.

 

Oman har mycket att bjuda på: Moderna städer och vägar i flera filer, byar som klänger utefter bergssidorna, färgrika basarer, imponerande borgar, öknar, oaser, öde stäpper, bisarra bergsformationer, wadier, kilometerlånga sandstränder och en alltid koboltblå himmel.
Sist men inte minst – Oman är ett säkert land att resa i! Kriminalitet är ett okänt begrepp. Omanerna är vänliga och tillmötesgående och med rätta stolta över sitt fina land.


Färden sker i 4-hjullsjeepar för 4-5 personer och resan är naturligt uppdelad i 2:
Första delen sker i norra delen av landet, i Jebel Akhdar-området. Här har vi lagt vidden på off-road-körning till flera av de många vackra ”wadier” med sin speciella vegetation och sitt fågelliv. En bergsutflykt till Jebel Shams med Grand Canyon-liknande landskap är en stor upplevelse. Också kulturen i de många spännande byarna samt besök på några fint restaurerade borgar är en viktig del av resan.
En av höjdpunkterna är övernattningen i öknen Wahiba Sans, med sina betagande gyllene röda sandklitter.

Andra delen av resan sker off-road längs den kritvita sandstranden vid Indiska Oceanen. På flera platser finns möjlighet att se de stora havssköldpaddorna som går i land på natten för att lägga sina ägg i sanden. Ett rikt fågelliv kan studeras utefter hela sträckan, liksom möjligheten att se valar och delfiner. Vi slår gärna läger i små hästskoformade bukter där det är lä för vinden.
Efter 6 övernattningar i tält är vi framme i Dhofar-området, som har en annan natur än det nordliga Oman.

 

MAX 12 deltagare!

 

Dag 1 Flyg från Köpenhamn

 

Dag 2 Muscat

Ankomst tidig morgon till Muscat. Inkvartering på Hotel Naseem, ett litet hotell beläget vid Cornichen. På förmiddagen tar vi en promenad förbi de vackra gamla köpmanshusen till suq’en (basaren) där vi gör en rundtur i en speciell atmosfär med många små bodar, där det ofta bränns rökelse.
Fri eftermiddag och vi har följande förslag. Ta en taxi för ca 65 – 100 svenska kronor (men förhandla om priset!) till någon av följande platser:
1) Sultanens Palats, som dock bara kan ses från utsidan. Palatset ligger vackert vid hamnen i den gamla stadsdelen mellan fästningarna Mirana och Jalali (från portugisiska tiden). Efter en rundtur i stadsdelen med fina moskéer och regeringsbyggnader, trädgårdar och springbrunnar kan man till fots bege sig tillbaka till hotellet. Det är en fin promenad längs Cornichen (ca 1½ timme). I området nära palatset finns också några enkla museer.
2) Ta en taxi till Ruwi, den mest trivsamma stadsdelen med en mängd butiker och bodar och med landets största moské, Sultan Qaboos Moské
3) Ta en taxi till Albustan, det mest luxuösa hotellet i Oman (och världen). Här kan man besöka parken och ta en kopp kaffe eller te i något av de många kaféerna i hotellets foajé.
4) Om man vill slappna av efter flygresan kan man ta en lite längre utflykt (ca 1½ timme) där man får tillgång till en fantastisk badstrand med ett dykcenter. 
 

Dag 3 Muscat - Nizwa

Vi startar dagen med ett besök på fiskmarknaden, som ligger vid Cornichen strax ovanför hotellet. Här kommer fiskebåtarna in med sin fångst, ofta mycket stora färgrika fiskar. Där finns också en grönsaksmarknad där vi handlar dagens picnic-lunch.
Efter ett besök på Naturhistoriska Museet, där vi får inblick i djurlivet i Oman, kör vi till Nizwa. Vi gör ett kort stopp i den färgrika byn Birket al Mauz, som ödelades och glömdes bort då befolkningen var med i ett upplopp mot den gamla sultanen på 1950-talet. Byn är nu återigen bebodd och vi kan se fina exempel på falaj bevattningssystem.
Bakom den fint restaurerade borgen löper en grusväg ut i terrängen. Efter ca ½ timmes körning off-road kommer vi till ett mycket fint naturområde, Wadi Muyadin, med branta klippor och en öde by på klippkanten. Omgivningen runt wadien är frodig med många dadelträd. Vi har möjlighet till ett dopp i det klara vattnet och vi äter vår picnic-lunch på stranden, innan vi tar en utflykt till fots i wadi’en. Många olika fåglar och sommarfåglar kan iakttas. Sist på eftermiddagen kör vi till Nizwa, där vi har 3 övernattningar.

Dag 4 Nizwa 

Nizwa är den största och viktigaste staden i södra Jebel Akhar-området (Omans största bergskedja). Staden var på 5 och 600-talen Omans huvudstad och njuter idag anseendet som en helig stad.
En stor borg från 1600-talet reser sig över staden liksom en nyare moské. Borgen, som uppfördes under Sultan Ibn Saif, anses vara den vackraste islamiska byggnaden i landet.
Den färgrika suq’en är berömd för landets finaste beduinsmycken i silver samt för sina koppararbeten.

Heldagsutflykt från Nizwa. Först kör vi till Bahla, omgiven av en 12 km lång stadsmur. Muren är något förfallen, men ett fort kommer att restaureras. I Bahla besöker vi en keramikfabrik och ett indigofärgeri, det sista som finns kvar i Oman. Suq’en är spännande, och har vi tur ser vi kopparsmederna i arbete.
Jeeparna kör oss ut så långt det är möjligt i den vackra Wadi Ghul, som är dagens vackra picnic-plats. En vandringstur tar oss förbi några mycket stora stenar med förhistoriska klippinskrifter. Det finns grottor i de branta klipporna och vi ser en frodig varierande vegetation. I den lilla byn bor ”bergsbeduiner” som gärna säljer sina hemvävda mattor.
Vi kör därefter off-road längs en bergväg till den lilla byn Misfa, vackert belägen utefter bergsväggen. För dem som har lust blir det en vandring genom en ravin upp till byn, en mycket vacker tur. Här kan man närmare studera falaj-vattningssystemet. Byn är ganska idyllisk och har många spännande byggnader. Några av dem påminner om arkitekturen i hus från Jemen. Mellan husen växer bananpalmer och citrusträd.

Dag 5 Heldagsutflykt från Nizwa 

Först kör vi till fästningen Jabrin, (från 1600-talet), en fint restaurerad byggnad med målade träloft och fint utsirade dörrar i cederträ. Rummen är möblerade och man får en fin uppfattning om livet som skett på platsen. Fästningen finns på UNESCO’s lista för världens kulturarv.
Därefter kör vi över bergen till Jebel Shams (Solen Berg), 3000 m ö h är det högsta berget i bergskedjan Jebel Akhdar. Färden är storslagen, men vägen är tämligen dålig. Grusvägen för oss upp på en platå och på randen har vi en vid utsikt över en stor kanjon. Vi vandrar ett par timmar i området. Bergsinnevånarna vi träffar här är ofta duktiga på att väva mattor i röda, svarta och bruna färger.

Dag 6 Nizwa – Wahiba Sands

Vi kör till Minitrip, en liten stad i ökenkanten. Här kan man beskåda de vackert utsirade trädörrarna. Kanske vi har möjlighet att komma upp i shejkens hus och beundra utsikten från taket. Huset är ett typiskt arabiskt hus, mycket likt hus från Jemen.
Därefter kör vi ut i öknen Wahiba Sands, som sträcker sig 18 mil från norr till syd och 8 mil från öst till väst. Här finns några av världens största sandklitter av den röda gyllene sanden. Klitterna kan bli upp till 100 meter höga. Spridda beduintält och många frigående kameler ses här och där.
För att riktigt kunna njuta det skiftande ljuset i öknen på både solnedgång och –uppgång övernattar vi i en stationär Camp i öknen.

Dag 7 Wahiba Sands - Sur

Vi lämnar öknen och kör efter några få kilometer på asfaltväg in på off-road igen, denna gång till ett mycket vackert wadi, Wadi Bani Khalid. På väg dit passerar vi flera intressanta små byar i oaser i det gyllene landskapet. Färden går dessutom genom några imponerande klipplandskap.
I wadi’n finns tid för vandring innan vi kör tillbaka och sätter kurs mot hamnstaden Sur, där vi övernattar på hotell.

Dag 8 Sur – Ras al Hadd 

På förmiddagen besöker vi skeppsvarvet i Sur. Det är här de traditionella träbåtarna, dhow’s, framställs. Vi besöker också Sur Museum, ett ganska litet museum, som uteslutande handlar om träbåtar som i många generationer har framställs i Sur.
Efter lunchuppehåll fortsätter vi längs en grusväg till Ras al Hadd (Ras betyder ”framsprungen” eller ”förberg”). Ras al Hadd är en liten fiskarstad med många vackra dhows. Här har vi också möjlighet att beskåda havsfåglar, måsar (bl a bergius och bengalisk) och valar. Vi har goda chanser att se knölvalar i detta område. I närheten av Ras al Hadd finns en lagun, också den med ett rikt fågelliv. Vidare längs grusvägen når vi Ras al-Juneiz och här slår vi upp våra tält nära stranden i ett mycket vackert naturområde med rosafärgade klippor.
På kvällen efter mörkrets inbrott uppehåller vi oss på stranden i hopp om att få ögon på några av de stora havssköldpaddorna (Green Turtle), när de kommer in för att lägga sina ägg i sanden.

Dag 9 Ras al hadd – Ras al Ruweis

I god tid före soluppgången går vi ner till stranden igen för att se sköldpaddorna, som gärna går tillbaka i vattnet innan det blir ljust. Det finns också chans att se nykläckta små ungar, som håller kurs på solen när den går upp över havet.
Härefter börjar den långa, men spännande, färden längs Indiska Oceanen till Salalah.
Vi siktar på, efter denna första dag, att nå Ras al Ruweis, men det kommer helt an på vägförhållandena. Bitar av sträckan går över sanddynerna då Wahiba Sands-öknen, på en sträcka på ca 7 mil går ända ut till kusten. Det ger några fantastiska naturscenerier, men kan också orsaka problem för bilarna. Vi kamperar i någon av de många små bukterna.

Dag 10 - 14

Det finns många möjligheter att hitta vackra och spännande platser för camping. Vi beslutar själva varje dag hur långt vi har lust att köra och var vi slår läger för natten
Några "higlights" på vägen till Salalah.

Bar Al Hikman Det mest betydelsefulla området för vadarfåglar på hela arabiska halvön. Flamingon är mycket vanlig här.

Khaluf. Stränderna nära Khaluf är täckta med små rosafärgade snigelhus, som ger ett intryck av helt ljusröd sand. Här ser man ofta delfiner.
I byn finns många traditionella fiskarhus och nyfångad fisk finns alltid att tillgå.

Wadi Shuram. Om man kör några få kilometer in i wadi’n och parkerar, kan man efter en klättringstur på ca ½ timme komma upp till en storslagen utsiktsplats och få utsikt över öknen på den andra sidan. Klipporna antar helt annorlunda former och färger. Det är stromatoliter gjorda av blå-gröna alger för ca 600 miljoner år sedan.

Sidarah. En isolerad strand med vita klippor och här går havssköldpaddorna iland för att lägga sina ägg. Delfiner är vanliga samt stora kolonier av havsfåglar (Sokotra skarv). Det är en fascinerande syn när tusentals av dessa fåglar flyger utefter kusten på några få meter över vattenytan.

Duqm. Landskapet skiftar och vägen går över korta backar och klippor. Här ser vi några av de äldsta klipplandskapen i Oman. Svarta dolomiter ger en fin kontrast till den ljusröda sandstenen och skal. Vägen går genom en liten oas med palmer och porlande vatten. I lagunen vid Ras Duqm finns chans att se flera olika stora havsfåglar.

Ras Madraka. En fantastisk kombination av svarta klippor, vit sand och blått hav. - ett månliknande landskap. Stranden är täckt av skal samt skelettdelar av delfiner och valar. Ett skeppsvrak och hundratals krabbor (Ghost Crabs) som bygger ”torn” i sanden. Det är möjligt att simma till en liten ö. På kullarna bakom stränderna ses ofta gaseller.

Khaur Dhiris, också kallad ”Three Palm Tree Lagoon”, med flamingos och andra vadarfåglar. En idealisk campingplats.

Qahal, känd som ”Pink Lagoon”. En unik alg som växer i denna lagun ger vattnet en ljusröd färg.

Souqrah, en liten by där invånarna säljer handgjorda korgar.

Wadi Shuwaymiyah. Vackra naturscenerier i en kanjon med branta sluttningar i vit kalksten. Mot klipporna ses små palmlundar som omger vattenhål med sötvatten. En 2-timmars vandring upp i wadi’n är en stor naturupplevelse. Om man har tur kan man få se gaseller, stenbockar, hyenor och den lilla kaninliknande klippgrävlingen. I botten av wadi’n, 2 km från byn, finns goda chanser att få se ugglor (Hume’s Tawny Owl). Wadi Shuwaymiyah är planerad att vara den sista campingplatsen längs Indiska Oceanen. Härifrån kör vi in i landet till Marmul och därifrån genom Qara-bergen (rökelseträd!) till Salalah, som vi når framemot kvällen. Inkvarteringen sker på ett trivsamt gästgiveri, beläget direkt på den vita sandstranden. Vi har 3 övernattningar här.

 

Dag 15 Heldagstur från Salalah

Vi kör först till fiskestaden Taqa, vackert belägen vid en bukt. Vi besöker fästningen och därefter den vita gravvården för Akhmed Bin Ali (från 1300-talet), innan vi kör in till Mirbat, en gång regionens huvudstad. Här flanerar vi en stund och beundrar de gamla fint utsirade trädörrarna. Flera av husen har en mycket särpräglad arkitektur.
Härifrån kör vi till ruinerna av det antika Sumhuram, den en gång viktigaste rökelsehamnen och som utgjorde starten på rökelsevägen genom Wadi Hadramaut till Marib (huvudstad i det Sabaeiska riket).
Sumhuram ligger i närheten av Khor Rori-bukten, där vi gör ett stopp för bad och picnic-lunch. Lite bakom bukten finns Omans bästa fågelreservat. Man kan förvänta sig att se 100 olika arter här.
Turen slutar i Ain Hamran, som har en naturlig källa (Ain betyder källa). Här finns chans att se de helt unika fåglarna som bara finns i Dhofar-området (t ex gulvingad kärnbitare, arabisk sångare). Också afrikansk paradisfågel och abyssinsk solfågel finns här. Platsen är mycket känd i ornitologkretsar. På en enda dag har t ex upp till sju arter örn observerats!
Stora flockar av kameler kommer ofta till källorna för att dricka, likaså är platsen ett populärt utflyktsmål för lokalbefolkningen.

Dag 16 Salalah

Förmiddag: Vi kör in till Salalah och orienterar oss i suq’en, där det finns ett spännande urval av t ex olika slags rökelser och myrra. Därefter kör vi till museet där det finns en liten etnografisk samling samt några mycket fina fotostater från Wilfred Thesiqers resor med beduinerna på 1940-talet.
Ca 4 mil från Salalah ligger Mughsail-bukten, ett tropiskt paradis där vind och väder har format de porösa kalkstensklipporna till bisarra figurer. Här gör vi bad- och picnic-paus. Vid Khor Mugsail finns många olika vadarfåglar.
Fri eftermiddag.

Dag 17 Salalah - Muscat

Flyg till Muscat vid lunchtid och resten av dagen är fri.

 

Dag 18 Flyg till Köpenhamn

Mycket tidigt flyg från Muscat. Mellanlandning i Istanbul och ankomst till Köpenhamn vid middagstid.

Priset omfattar:

Reguljärt flyg t/r Köpenhamn – Muscat
Hotell med halvpension
Halvpension på campingturen (middagsmaten lagas som regel på öppen eld av våra chaufförer)
Hyra av tält (2-manna kupoltält), madrasser och sovsäckar (7 nätter)
Samtliga utflykter och entréutgifter
Transport i 4-hjulsjeepar för 4-5 personer
Lön, inkvartering och förplägnad av chaufförerna
Dricks till chaufförerna 
Samtliga utflykter och entréutgifter
Transport i 4-hjulsjeepar för 4-5 personer
Lön, inkvartering och förplägnad av chaufförerna
Dricks till chaufförerna

Inte inkluderat i rpiset:
Avbeställningsskydd
Personlig reseförsäkring
Visum (f.t Dkr 400:-)

Praktiske oplysninger

Detta är en ”Viktors Farmor Adventure”-resa. En resa där vikten är lagd på enastående upplevelser, men där man ska vara förberedd på att ha en viss scout- och överlevnadskänsla, både vad det gäller inkvarteringar och ändringar i programmet. Dessa resor är mer strapatsrika än övriga resor i programmet.Kort

Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut
Tur I
6. november 2008 - 23. november 2008

Esben Gynther

27.800 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
2.100


> Kontakt
Tur II
20. november 2008 - 7. december 2008

Kirsten Gynther Holm

27.800 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
2.100


> Beställ här