VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Sumatra


Sumatra, den stora ön i Indonesien, är en otroligt vacker plats med floder, berg, sjöar och tropiska regnskogar. En av resans höjdpunkter är uppehållet på ön Samosir i Toba-sjön. Sjön är en vulkankrater, som bildades för 75 000 år sedan. En stor del av Sumatra är täckt av djungel och djur- och växtriket är helt unikt.

 

Två av folkslagen på Sumatra, Batak- och Minagkabau-folken, har en mycket annorlunda kultur, religion och historia. Det kristna Batak-folket lever på Sumatras norra sida. Det muslimska Minangkabau-folket lever mitt på Sumatras västkust. De är kända dels för sin matriark-kultur (arv från mor till dotter) och dels för en vacker arkitektur.
En stor upplevelse är dagarna i djungellodge, där man kommer tätt inpå naturen och alla dess djur och ljud. Här får man också möjlighet till en vandringstur inklusive elefantritt och tvättning av elefanterna i floden.

 

Dag 1

Flyg från Köpenhamn.

 

Dag 2

Ankomst till Medan. Vi börjar med en liten stadspromenad då vi bl a besöker Malmoon Palace, den stora moskén och ett tempel. Därefter startar vår 3-timmars bussresa till Bohorok, som ligger i den sydliga delen av Lauser Nationalpark. Vi kör genom flera intressanta byar och i ett landskap dominerat av gummiplantager och olivträd. Inkvartering två nätter på hotell i Bohorok.

 

Dag 3

I Leuser Nationalpark skall vi besöka Bukit Lawang, ett centrum där sjuka orangutanger åter lär sig att klara sig i naturen. Vi får uppleva hur djuren dyker upp från djungeln för att bli utfordrade. Det blir en inte alltför ansträngande tur genom djungeln på smala och branta stigar med massor av möjligheter att uppleva orangutangerna. Efter besöket finns tid att njuta av skogen på egen hand.

 

Dag 4

Buss till Tangkahan, en annan del av Lauser Nationalpark. Här skall vi bo 2 nätter på en djungellodge mitt i en fantastisk natur och med alla skogens ljud tätt inpå.
Efter bussturen kan vi slappna av med en simtur i floden och vi kan ta en promenad till vattenfallet Garut, där man också kan bada. Stugorna är mycket enkla, belägna alldeles invid floden. Elektricitet får man genom en generator som är i bruk endast mellan 18 och 23 på kvällen.

Dag 5 

Vandringsdag i djungeln. Gruppen delas upp i två mindre lag alltefter hur långt man vill vandra. I bägge lagen finns en naturguide med. Lag 1 vandrar ca 2½ timme då man får information om de vackra tropiska växterna och främst de medicinska plantorna.
Lag 2 går på en mera strapatsrik tur på ca 6 timmar. Vägen är backig och här och där brant. Ett besök i en grotta med mycket fladdermöss är inlagt. En timmas elefantritt ingår också i turen och vi får vara med om att tvätta elefanterna i floden. Till sist på denna fantastiska dag seglar man i stora traktordäck med strömmen nedför floden Batang Serangan.

Dag 6 

Bussresa till Brastagi (1400 m ö h) i Karo-höglandet och där vi har två övernattningar. Efter 4 timmar når vi Medan, där vi vilar en stund innan vi fortsätter ytterligare 2 timmar till Brastagi, som ligger i ett praktfullt och bördigt område och med två aktiva vulkaner, Sibayak och Sinabung, strax utanför staden. Området är känt för sina odlingar av blommor, grönsaker och frukt, bl a de stora passionsfrukterna. Vi får uppleva en av de traditionella Batak Karo-byarna med sin särpräglade arkitektur.

 

Dag 7

På morgonen kör vi till startplatsen för vandringen upp till vulkanen Sibayak. Vi har en lokal guide med hela vägen. Från toppen av vulkanen har vi en imponerande utsikt över Brastagi och den norra delen av Toba-sjön. Vid Raja Bernah besöker vi en plats med varma svavelkällor. Här finns tid för en simtur.
Vi fortsätter mot Parapat, på ostsidan av Toba-sjön. Vi ser vattenfallet Sipiso-piso falla 100 meter ner. Vi besöker det gamla kungapalatset vid Pematang Purba. Färden till Parapat går genom bördiga landskap med fruktplantager omväxlande med barrskog och fina utsikter över Toba-sjön. Från Parapat åker vi båt över till ön Samosir, som ligger som en pärla i Toba-sjön, en av världens största och renaste sjöar belägen på 900 meters höjd. Pinjeklädda berg omger sjön. Inkvartering 4 nätter i ett trevligt litet hotell.

Dag 8 

Efter frukost går vi ombord på en motorbåt för en tur på sjön och vi går iland på flera intressanta platser, bl a vid Kung Sidaburs grav. I Tomok besöker vi en typisk Batak Toba-by.
Efter middagen blir vi underhållna av sång och musik från området.

Dag 9

Vandringsdag med möjlighet till besök i flera intressanta byar, kanske också på ett par mindre öar.

 

Dag 10

Fri dag. Det är möjligt att hyra cykel eller bara slappna av i solen på stranden.

 

Dag 11

Vi åker tillbaka till Parapat med båten och därefter kör vi mot Pandangsidempuan, en liten stad 18 mil från Parapat. Under dagen gör vi stopp i byn Lumban Binanga och den lilla staden Balige med en vackert dekorerad marknadsbyggnad. Inkvartering i Pandangsidempuan.

 

Dag 12

Färd till Bukittinggi med stopp i flera intressanta byar. Under dagen gästar vi en liten kryddplantage, där vi bekantar oss med Sumatras många kryddor på nära håll. Vi passerar också Ekvatorsmonumentet. Det blir en lång och spännande dag då vi får intryck av det inre Sumatra. Scenerier med berg, floder, dalar och traditionella byar gör denna dag till något speciellt. Vi kör också genom den stora djungeln nära Rau, där det fortfarande finns tigrar.
Resan slutar i en vackra staden Bukittinggi på höglandet och där har vi tre övernattningar. Också här har vi utsikt mot en vulkan, Merapi. Landskapet är genomskuret av raviner och påminner om Grand Canyon.

Dag 13 och 14

Vi är nu i Minangkabu-landet och vi kommer dessa två dagar att besöka flera spännande byar och med möjlighet att komma in i några av långhusen och se hur familjerna lever. Vi besöker också det tidigare sultanpalatset med sina stora sadelformade tak, som också kännetecknar de traditionella husen i området.
Vi besöker Koto Gadang, en by som har specialiserat sig på silversmide och broderi. Vi besöker också byn Pandai Sikek, här är man känd för träsnideri och vävning. Vi kör genom den vackra dalen Ngarai Sianok och beundrar utsikten över Mont Merapi innan vi återvänder till vårt hotell.

Dag 15

Vi kör till Haau-dalen. Vi besöker Pagaruyung, det gamla kungariket Minangkabu’s palats i Batusngkar. Här regerade drottningen i ett matriark samhälle. Vi fortsätter till Palapuh för att kanske få se den sällsynta Rafflesia-blomman. Sent på eftermiddagen vänder vi tillbaka till Bukittingi.

 

Dag 16

Dagen startar med en 7 timmars bussresa. Vi stannar här och där under färden och ser Singkarak-sjön, kanelplantager och Indonesiens största te-plantage. Övernattning i gästhus eller privat inkvartering i Kersik Tuo, 1400 m ö h.

 

Dag 17

Vi vänder tillbaka till Pedang. På vägen dit stannar vi vid ett vattenfall, vi kör genom en te-plantage och förbi sjöarna Danau Doiatas och Danau Dibawah. Övernattning i Pedang.

 

Dag 18

Fri förmiddag. Transfer till flygplatsen för flyg hem.

 

Dag 19

Ankomst till Köpenhamn.

Priset omfattar:

Reguljärt flyg Köpenhamn – Medan och Padang - Köpenhamn
Hotell med helpension
Transport i minibuss
Alla utflykter och entréer beskrivna i programmet
Båtutflykt
Engelsktalande lokal guide
Dricks till lokalguide och chaufför


I priset ingår inte:
Avbeställningsskydd
Personlig reseförsäkring


Praktiske oplysninger

Detta är en ”Viktors Farmor Adventure”-resa. En resa där vikten är lagd på enastående upplevelser, men där man ska vara förberedd på att ha en viss scout- och överlevnadskänsla, både vad det gäller inkvarteringar och ändringar i programmet. Dessa resor är mer strapatsrika än övriga resor i programmet.Kort

Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut
Tur I
1. juli 2008 - 19. juli 2008

Jesper Bidstrup

28.900 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
2.100


> Beställ här