VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Etiopien


En biblisk upplevelse i ett betagande bergslandskap

En resa i Etiopien är en resa tillbaka i tiden. Kristendomen, som kom till landet under det tredje århundradet e. Kr har bl. a. manifesterat sig i de helt unika klippkyrkorna i Lalibela och utövas kontinuerligt och lockar pilgrimer från hela Etiopien.
Att blicka ut över landskapet är som att iaktta de bibliska motiven; Det plöjs med oxar och harvas med skära. Grödorna bärs hem på ryggen. Och naturen är enastående – vi njuter av bergslandskapen i Simen Mountains, sandstensklipporna i Tigray och vi seglar till de mörkblå höglandsöarna.

 

Dag 1

Avresa från Köpenhamn på morgonen och byte av plan i Frankfurt. Ankomst till Addis Adeba på kvällen. Transfer och inkvartering.

 

Dag 2

Vi kör norrut ca 110 km till det berömda klostret Debre Libanos, uppfört på 1200-talet. Klostret ligger fantastiskt invid en 700 m hög kanjon. Vi tar en promenad till en portugisisk bro från 1600-talet innan vi kör vidare för att få njuta av utsikten över den blå Nilen och själva klyftan ”Blue Nile Gorge”, som är 1 km djup och kan jämföras med Grand Canyon i USA.
Vi fortsätter med bussen till Oromo-området och gör ett uppehåll i en by före inkvarteringen på ett trevligt hotell i regionhuvudstaden Debre Markos. Om tiden tillåter besöker vi kyrkan, som har vackra målningar och marknaden med ett stort urval av korgarbeten.

 

Dag 3

Dagens mål är Bahir Dar och under dagen stannar vi vid den vackra vulkanen Zengena på 2500 m ö h. Dagen bjuder på vandringar till bl a en sjö nedanför vulkanen och i de små byarna utefter sjön. Det blir två övernattningar på hotellet i Bahir Dar, som ligger på sydsidan av Lake Tana.

 

Dag 4
På förmiddagen kör vi ca 35 km till vattenfallen Blue Nile Falls för att uppleva det forsande vattnet och den vackra naturen.  På eftermiddagen blir det båtutflykt på Lake Tana och vi går iland och besöker två av klostren som ligger utefter sjön. I Lake Tana finns ett 30-tal öar, många av dem bebodda och med klosterbyggnader. Sjön är också känd för sitt rika fågelliv och flockar av vita pelikaner är en vanlig syn. Området är hemvist för Amhara, en kristen befolkning vars språk under många år var Etiopiens nationalspråk. Tana är också hemstad för den judiska befolkningen Felasha. På Lake Tana använder man fortfarande papyrusbåtar som i gamla tider.

 

Dag 5
Buss till staden Gonder, där vi övernattar två nätter. På vägen dit kör vi genom intressanta fågelområden och vi ser bl a tranor, gamar, örnar, gäss och andra vadarfåglar. Vi försöker också att få tillåtelse att besöka grottkyrkan Waash Andress.
Vid framkomsten till Gonder är eftermiddagen fri, men det finns möjlighet att besöka en privat hjälporganisation och få inblick i deras verksamhet för gatubarnen. På kvällen upplever vi en traditionell musikbar.

 

Dag 6
Stadern Gonder, som ligger på 2 200 m höjd över havet, grundades år 1635 av Kung Fasilidas och var huvudstad i 250 år. Här finns många historiska byggnadsverk, palats och kyrkor. Staden ligger vackert i ett bördigt område vid foten av Siemen Mountains och i området Fasil Ghebbi finns palats och andra ståtliga byggnadsverk från 1700-talet, omgivna av höga stenmurar. 

 

Dag 7
Vi går upp tidigt på morgonen och sätter kurs mot Simien Mountains – ett imponerande vackert naturområde med många platåer avskilda av breda floddalar. Några av topparna är över 4000 meter höga. Här finns goda chanser att få se Gelada-apor och kanske också den unika etiopiska ulven. Dessutom finns många spännande fågelarter.
Inkvarteringen sker på ett trevligt hotell i naturparken. Eftermiddagen är avsatt till 2-3 timmars vandring i Simien Mlountains tillsammans med lokal guide och stigfinnare.

 

Dag 8
Vi kör till Axum, där vi övernattar två nätter. Också denna dag bjuder på vackra naturupplevelser. Under dagen korsar vi Tekeze Gorge och ser rökelseträd, baobab-träd och akacieträd.

 

Dag 9
Enligt sägnen var Axum huvudstad för Drottningen av Saba under det 10 århundradet f. Kr. Idag är Axum ett slags religiöst huvudcenter. På 100-talet e. Kr var Axum centrum för en välutvecklad civilisation och under en tidsperiod av 1000 år dominerade Axum handeln mellan Afrika och Asien. Denna högt stående kultur har efterlämnat monument man inte ser någon annanstans i världen.
Vi startar dagen med en promenad ut till det gamla stenbrottet. På eftermiddagen besöker vi ”Stelae Field”, där vi ser flera hundra pelare uthuggna i hård granit. De flesta står fortfarande som de blev huggna för mer än 2000 år sedan. De finaste av dem har form som ett höghus, ja närmast en skyskrapa. Arkeologer menar att pelarna är gravmonument. Dagen avslutas med en vandring ut till en liten höjd utanför Axum och där besöker vi gravmonumentet över Kung Kaleb, från 6:e århundradet e.Kr och hans efterföljare Kung Gebre Meskel. 

 

Dag 10
Bussresa till Mekele, huvudstaden i landskapet Tigray. På väg dit gör vi stopp i ett traditionellt Tigray-hus och klippkyrkan Wukro Chirkos.

 

Dag 11
Bussresa genom storslagen natur till Lalibela, där vi övernattar två nätter. Lalibela är en särpräglad och isolerad bergsby, 2630 meter över havet. Besöket här ser vi som en av resans höjdpunkter!
Lalibela är känt för sina många klippkyrkor uthuggna i en vacker röd vulkanisk bergart. Tolv av dessa särpräglade kyrkor är i ständigt bruk och pilgrimer från hela Etiopien vallfärdar hit. Kyrkorna har förbindelse med varandra genom labyrintgångar i berget.

 

Dag 12
Hela dagen går åt att utforska Lalibela och bl a besöker vi världens största klippkyrka, Bet Medhane Alem.

 

Dag 13
Bussresa från Lalibela till Kombolcha. Resan går genom fantastiska bergslandskap och spännande byar. Vi passerar också ett bergspass på 3600 m innan vi är framme. Lunchen blir pic-nic i den vackra naturen. Om tiden tillåter besöker vi också ett kloster.

 

Dag 14
Bussresa till Danakils lågland, som är en förlängning av den östafrikanska gravsänkan. Klimatet är varmt, landskapet ökenartat och växtligheten består mest av akacieträd. Här lever ca 50 arter av vilda djur, bl a geparder, lejon och över 450 olika fågelarter. Här håller också Afar-nomaderna till, den äldsta av Etiopiens etiska folkgrupper.
Afar-området är ett av de ställen i Etiopien där man funnit rester av världens äldsta människor. Sist på eftermiddagen besöker vi en av nomadbyarna i Afar. Övernattningen sker på härbärge i parken.

 

Dag 15
Vi startar dagen med en savannexpedition i närheten av vårt härbärge. I det närliggande sumpområdet och vid Awash-floden finns mängder av olika fågelarter och vilda rovdjur, t ex lejon. Vi avslutar förmiddagen med ”game-drive” i Awash Nationalpark och här ser vi också en av de sex kratrarna vid Debre Zeit och imponerande vulkanlandskap.
På eftermiddagen kör vi tillbaka till Addis Abeba där vi också övernattar.

 

Dag 16
Vi startar dagen med stadsrundtur i Addis Abeba med besök bl a på Nationalmuseum. Vi har också tid för upptäckter på egen hand på den färgrika marknaden. Vi äter avskedsmiddag på en lokal restaurang som också bjuder på traditionell musik. Direkt efter middagen blir det transfer till flygplatsen och nattlig hemresa. 

 

Dag 17
Vi byter plan i Frankfurt och är tillbaka på Kastrup på morgonen.  

Resan kan kombineras med Etiopien – Omodalen.

Priset omfattar:

I priset ingår:
Reguljärt flyg t/r Köpenhamn – Addis Abeba
Transport i 4-hjulsdrivna jeepar
Hotell/härbärge med halvpension
3-4 luncher (pic-nics)
Alla utflykter och entréavgifter presenterade i programmet
Båttur på Lake Trana

 

I priset ingår inte:
Avbeställningsskydd
Personlig reseförsäkring
Dricks
Visum och utreseskatt ( f.n. 40 USD)


Praktiske oplysninger

Detta är en ”Viktors Farmor Adventure”-resa. En resa där vikten är lagd på enastående upplevelser, men där man ska vara förberedd på att ha en viss scout- och överlevnadskänsla, både vad det gäller inkvarteringar och ändringar i programmet. Dessa resor är mer strapatsrika än övriga resor i programmet.Kort

Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut
Tur II
22. oktober 2008 - 6. november 2008

Joachim Seeländer Jacobsen

30.400 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
2.700


> Beställ här
Tur III
29. oktober 2008 - 13. november 2008

Elisabeth Lord

30.400 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
2.700


> Beställ här