VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Azerbaijan

Hovedgaden i LahijKaukasusbjergene ved KisjLandskab ved QobustanMoskeen i Ilisu

Azerbajan var redan i antiken känt som eldens land, idag nämns det mest för sina rika oljetillgångar. Landets huvudstad, Baku, är präglad av oljeboomen, men ute på landet, särskilt i den sydliga provinsen Talisj och i Kaukasusbergen i nordväst och norr, möter man ett land med många skilda beteenden och med motsvarande kulturella skillnader. Resan tar oss genom gyllene stäppområden, subtropisk skog och fram till Kaukasus majestätiska berg.

 

Detta är en ”Viktors Farmor Pionjärresa”

 

Dag 1 Avresa

Flyg från Köpenhamn till Baku.

 

Dag 2 Baku

Ankomst till Baku och inkvartering. På eftermiddagen har vi sightseeing i den historiska staden, som år 2000 upptogs i UNESCO’s lista över världens kulturarv. Den muromgärdade stadskärnan utgör ett enastående exempel på en urban ensemble och en arkitektur präglad av många olika kulturella inflytanden; arabisk, persisk, osmansk och rysk.

 

Dag 3 Baku – Qobustan - Masalii

Dagen startar tidigt och vi kör söderut från Baku till Masalii, där vi har tre övernattningar. Vi gör ett stopp i Qobustan där vi besöker hällristningar som vittnar om att området inte var lika gyllene under stenåldern som det är idag. Bland annat finns bilder av en båt, liknande Thor Heyerdahls skapelse från Norge. Kunde Azerbajan verkligen varit asarnas hemstad?
Vi tittar också på slamvulkanerna, ett bisarrt naturfenomen, som kan ses på många ställen i Azerbajan.

Dag 4 Masalii – Yardimli - Masalii 

Dagsutflykt till byn Yardimli i Talisj-bergen, nära gränsen till Iran. På återresan till Masalii stannar vi vid den varma källan Masalii Istisu.

 

Dag 5 Masalii – Länkären - Masalii

Buss till Länkäran, Talisj-provinsens viktigaste stad. Fram till att ryssarna övertog makten 1828 var Länkären huvudstad i ett självständigt khanat. Regionen återtog också kortvarigt sin självständighet efter första världskriget och även 1993. Förmiddagen ägnas åt exkursion i Qirkan Naturreservat, där järnträdet växer. Träet är så kompakt att det sjunker i vatten. Sist på dagen vandrar vi upp till Bälläbur-fästningen.

 

Dag 6 Masalii – Shemakha - Garamarj

Vi lämnar Talisj-provinsen och kör norrut igen, till Shemakha, där vi besöker stadens största fredagsmoské. Därefter besöker vi Yeddi Gumbaz, Shamaka-khanernas tornförsedda grav. Vi fortsätter till Garamarj där det blir inkvartering.

 

Dag 7 Garamarj – Lahij - Garamarj 

Heldagsutflykt till Lahij, en historisk by vid Kaukasusbergets fot, befolkat av perser som är kända för sitt fina kopparhantverk.

 

Dag 8 Garmarj - Sjäki 

Vi kör vidare västerut, i riktning mot Sjäki. Vi gör ett stopp utefter vägen för att besöka ruinerna av Gäbälä, som var huvudstad i det Kaukasiska Albanien fram till 500-talet. Fortfarande finns ett litet antal kristna i den närliggande byn Nij, som bebos av Udi-folket som anses vara ättlingar från den kaukasiska urbefolkningen i Azerbajan.
På eftermiddagen kör vi vidare till Sjäki för inkvartering på Hotel Kervansaray.

Dag 9 Sjäki 

Sjäki är utan tvekan en av Azerbajans vackraste städer. Den har bevarat en del av sin gamla arkitektur, bl a det berömda persisk-inspirerade khanpalatset från 1700-talet, som med sin rikt utsmyckade interiör med väggmålningar och glasmosaiker berättar en historia om lokal självständighet. Därutöver är Sjäki känt för sina århundrade gamla sidenproduktion. På eftermiddagen besöker vi byn Kisj och det blir en vandring till Gelersen-Görasen-fästningen, varifrån vi får en vacker utsikt över de närliggande Kaukasus-bergen.

 

Dag 10 Sjäki - Gakh

Vi fortsätter vår resa till Gakh, som är berömt i hela Azerbajan för sitt mineralrika källvatten. Gakh är likaså hemstad för ett större antal Georgier. Vi besöker de medeltida kyrkoruinerna i närheten av Läkit innan vi fortsätter till Ilisu, en traditionell bergsby i belägen i en vacker natur (Ilisu Naturreservat).

 

Dag 11 Gakh - Shemaka

En behaglig kördag. Övernattning i Shemakha.

 

Dag 12 Shemaka - Qusar

I dag fortsätter resan från det nordvästliga Azerbajan till Long Forest Resort, beläget mellan Quba och Qusar i det nordliga Azerbajan, vägen följer till stora delar ”Den Store Kaukasus”. Under dagen gör vi ett stopp i Märäzä för att besöka Diri Baba’s Maousoleum, det sista vilorummet för en berömd Sufi mystiker från slutet av 1300-talet. Ankomst till Long Forest Resort och inkvartering.

 

Dag 13 Qusar

Dagsutflykt till Qusar och bergsbyn Laza, som bägge bebos av lesginer, en nordkaukasisk befolkning. Vandring i Laza’s omgivande berg.

 

Dag 14 Qusar – Khinalik - Qusar

Khinalik beskrivs av många som resans höjdpunkt i Azerbajan. Detta är säkert sant på många områden. Den isolerade bergsbyn ligger på över 2000 m höjd, där de traditionella husen med sina platta tak trängs på den lilla bergstoppen och som ofta ser ut som en ensam ö i havet. Vi tittar på byn och dess moské innan vi vandrar till Atesjgah – en gammal eldhelgedom i närheten av byn.

 

Dag 15 Qusar - Baku 

Avresa till Baku där resten av dagen är fri.

 

Dag 16

Flyg från Baku och ankomst till Köpenhamn på förmiddagen.

Priset omfattar:

Reguljärt flyg t/r Köpenhamn – Baku
Hotell med halvpension
Transport i minibuss
Alla utflykter och entréavgifter beskrivna i programmet
Engelsktalande lokal guide
Dricks till lokalguide och chaufför

I priset ingår inte:
Avbeställningsskydd
Personlig reseförsäkring
Visum till Azerbajan


Praktiske oplysninger

Detta är en ”Viktors Farmor Adventure”-resa. En resa där vikten är lagd på enastående upplevelser, men där man ska vara förberedd på att ha en viss scout- och överlevnadskänsla, både vad det gäller inkvarteringar och ändringar i programmet. Dessa resor är mer strapatsrika än övriga resor i programmet.Kort

Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut
Tur I
13. september 2008 - 28. september 2008

Markus Bogisch

23.800 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
2.200


> Beställ här