VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Jordanien - rundresa

Den ovale plads er unik i JerashDana NaturreservatWadi Rum - spektakulære ørkenscenerierAl Azraq ligger i ørkenen øst for Amman

Jordanien var också huvudområde för nabatärerna, som från huvudstaden Petra drev karavanhandel som sträckte sig ända till Kina. Först år 1812 blev Petra återupptäckt av den schweiziska upptäcktsresanden Johann Ludwig Burckhardt.
Korstågen – och under senare tid engelsmännens och arabernas kamp mot ottomanerna under första världskriget – har också satt sina spår på landet.


På den här resan kommer vi att uppleva Jordaniens varierande natur och årtusendens konst och arkitektur. Resan startar och slutar i Syriens huvudstad Damaskus, där vi på våra två sista dagar före hemresan får möjlighet att även lära känna denna spännande stad.

 

Dag 1
Avresa från Kastrup till Damaskus i Syrien. Ankomst sen eftermiddag och transfer till hotell för övernattning.

Dag 2

Vi startar tidigt och kör till Amman, Jordaniens huvudstad. Vi kör upp på citadellhöjden och beundrar utsikten ner över staden innan vi gör en stadsrundtur med besök på bl a Nationalmuseum. Vår guide ger en kort orientering och vi stannar två nätter i Amman.

Dag 3
Dagens utflykt går upp i bergen direkt mot norr vid den israeliska gränsen. I byn Umm Qais besöker vi gamla tidens Gadara, varifrån vi har utsikt till Tiberia- och Genesaretssjöarna. Därefter fortsätter vi till Jerash, de bibliska Gerasa, som är ett imponerande exempel på hellenistisk/romersk storstad. Vi fördriver dagen bland pelararkader, tempel, torgplatser och teatern. På eftermiddagen kör vi tillbaka till Amman.

Läs mer om Jerash

 

Dag 4
Idag besöker vi tre ökenfästningar i den nordöstliga delen av landet. Qasr al-Kharanah – en gammal karavanstation och jaktslottet Quasyr Amra, som användes som viloplats för kalifen i Damaskus.
I fästningen al-Asraq uppehöll sig Lawrence av Arabien under de kalla vintermånaderna 1913-14, vilket han ger en målande beskrivning av i sin bok ”Visdomens 7 pelare”. Efter detta besök kör vi till vårt hotell i Madaba, en liten provinsstad och här vi tid för några timmar på egen hand före middagen.

 

Dag 5
Madaba är känd för sina bysantinska mosaiker. Vi beser resterna av den stora Medaba-kartan i Georg-kyrkans golv och besöker Medaba Arkeologiska Museum, där vi ser en mängd imponerande mosaiker.

Efter museibesöket fortsätter vi till Neboberget, en gammal kristen vallfärdsort. Härifrån skådade Moses ut, enligt den bibliska berättelsen, på det förgätna landet innan han dog. Om tiden tillåter besöker vi en mosaikverkstad, ledd av handikappade. Sedan reser vi vidare söderut på Kungavägen till Kerak med sin gamla korsriddarborg. Här satt den tyranniske ledaren Reynald de Chatillon när korsfararna led sitt nederlag till Saladin år 1187. Dagen avslutas i Dana Village där vi också övernattar.

Dag 6

På förmiddagen har vi sightseeing i Dana Village med besök på utställningen i ”Naturens Hus”, borgen i Shobak och ”Little Petra”, en mindre dal i närheten av Petra. I klipporna har nabaterna huggit ut byggnader med sina karakteristiska utsmyckningar. I närheten finns också en vattenreservoar, Bir al Arais, som beskriver nabaternas enorma kunnighet i att utnyttja de sparsamma vattenresurserna.

Dagen slutar med en promenad till det fridfulla Baidha, som ligger mitt i en frodig grön dal. Här har man hittat ett av områdets tidigaste stenåldersbebyggelse, minst 9000 år gammal. Vi övernattar på hotell i Wadi Musa.

Dag 7
Vi tillbringar hela dagen i det sägenomspunna Petra. På förmiddagen vandrar vi genom det trånga klippsprånget Siq’en. Man kan väl föreställa sig hur spänd Burckhardt måste ha varit var gång han fick syn på reliefer och tecken, som visade att han var på rätt väg. Så plötsligt dyker staden upp framför oss med färgrika tempel och gravar, uthuggna i sandstensklipporna. Det är ett fantastiskt område där natur och arkitektur går ihop i en högre enhet.

Eftermiddagen är fri för egna upptäckter då man kan utforska gravarna nere i dalen, besöka det lilla museet eller klättra upp till högre liggande gravar eller helgedomen. Övernattningen sker i Wadi Musa.
Artikel om Petra

Dag 8
Idag kör vi till ökenområdet Wadi Rum, känt för sina otroligt vackra naturscener som bjuder på ett fantastiskt färg- och formspel mellan klipporna, sanden och de gröna växterna. Vi beundrar skådespelet från taket på öppna jeepar.

Övernattningen sker i en permanent camp i öknen där vi får uppleva den fantastiska stjärnhimlen.

Dag 9
Vi har tid för en ”ökenvandring” på förmiddagen innan vi kör till Amman. Om gruppen önskar kör vi en sväng till Döda Havet, där vi får möjlighet att flyta i det 33%-iga saltvattnet. Inkvartering i Amman.

Dag 10
Vi kör mot Damaskus med passande stopp under vägen. Vi gränsen tar vi avsked av vår jordanske guide och hälsar istället välkommen till vår syriske guide, som skall vara med oss under kommande dagar. Inkvartering i Damaskus.

Dag 11

Stadsvandring i Damaskus’ spännande gamla stadsdel. Vi promenerar genom Souq-al-Hamadiyeh, den berömda täckta marknadsgatan. Här överfalls man av synintryck, ljud och dofter. Det skall prutas på priserna om man senare under dagen vill göra sina inköp här. Det finns ett rikt utbud av mässings-, koppar- och guldvaror, beduinsilver, knivar, mattor, trähantverk och Damaskus-siden, som staden är känd för.

 

I förlängningen på souq’en hittar man resterna av det enorma Jupiter-templet, uppfört under 300-talet e.Kr. Vid vår fortsatta promenad genom en mindre bysantinsk arkad, där f ö koranförsäljarna håller till, står man framför Omayyad moskén. Platsens historia går tillbaks till 200-talet f. Kr, då här var uppfört en helig plats för den semitiska guden Hadad. På 900-talet f. Kr uppförde armenierna ett tempel, som ersattes på 300-talet av det romerska Jupiter-templet. Senare omvandlades templet till en kristen kyrka.

Efter arabernas intåg i Damaskus år 636 e. Kr användes kyrkan som bönehus både för muslimer och kristna - en ovanlig situation i världshistorien. Under perioden 709-715 byggde kalifen al-Walid en moské på platsen och de gamla byggnaderna revs. Delar av moskén restaurerades i förra århundradet till följd av en större brand, men ännu finns rester av ursprungsbyggnaden, bl a i moskégården, där man hittar Barada-mosaiken som avbildar Paradiset med floder, oliv- och apelsinlundar, marknader, städer, byggnader mm. Inne i bönehuset finns en grav, där det sägs att Johannes Döparen ligger begravd.

 

Ett besök i Azem-palatset är en av Damaskus höjdpunkter. Palatset uppfördes som bostad till den turkiske guvernören i mitten av 1800-talet och blev rikt utsmyckad med lämningar tagna från andra hus i Damaskus. Palatset är numera ett folkloremuseum och det är en stor upplevelse att passera genom de mycket vackra rummen med dekorerade väggar täckta av mosaik och marmor. Museet ger också god inblick i hur stadens överklass levde under 17- och 1800-talen.

Dag 12
Fri dag i Damaskus och ett besök på Nationalmuseum kan rekommenderas. Om gruppen önskar kan en gemensam promenad genom de gamla gatorna och med besök i en eller flera av de spännande gamla husen arrangeras.

Ett gammalt Damaskushus är det perfekta exemplet på arabisk arkitektur – befäst och stängt från utsidan men öppet och luftigt på insidan. Här finns oftast en stor gård med springbrunn, blomrabatter, vinrankor, jasmin- och citronträd. Gården är omringad åt fyra håll och i den ena änden av gården finns en iwan (ett öppet, övertäckt rum), som fungerar som byggnadens mötes- – och skuggade – rum. Möblerna är ofta dekorerade med inlagd pärlemor och har klädda sitsar av den världsberömda Damaskus-brokaden.

13. Dag

Tidig avresa till Damaskus Airport och hemkomst till Köpenhamn vid middagstid.

Priset omfattar:

Reguljärt flyg t/r Köpenhamn – Damaskus
Hotell med halvpension
Transport i minibuss och i 4-hjuls jeepar i Wadi Rum
Alla utflykter och entréavgifter beskrivna i programmet
Engelsktalande lokal guide
Visum till Syrien
Visum till Jordanien
Dricks till chaufför och guide

 

I priset ingår inte:
Avbeställningsskydd
Personlig reseförsäkring 
Kort

Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut
Efterårsferie
10. oktober 2008 - 22. oktober 2008

Claus Andersen

18.400 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
1.800


> Beställ här
Tur III
17. oktober 2008 - 29. oktober 2008

Kirsten Graversen

18.400 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
1.800


> Beställ här