VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Uzbekistan och Iran


Sidenvägens höjdpunkter

Största delen av två årtusendens handelsfolk följde Sidenvägen, de gamla karavanrouterna, som sträckte sig från Kina till Medelhavet och som förde välstånd till städerna längs routen. Karavanerna kom inte bara med siden utan också varor som porslin och kryddor. Och de gick motsatt väg med varor som guld och färgrikt glas. Vi startar resan i två av de stora städerna utefter Sidenvägen i Uzbekistan – Samarkand och Bukhara. Den betagande arkitekturen och konsten i dessa städer avspeglar de kulturella korsningar som Sidenvägen en gång samlade med eko från Indien, Kina, Arabien och Persien.

 

Därefter tar vi en ”genväg” med flyg över ökenlandet Turkmenistan för att komma till Iran – det gamla Persien. Härifrån fortsätter resan till oasen Yazd – staden med anhängare av Zarathustra, den pre-islamiska kulturen och vidare till den muslimska världens pärla, Isfahan. Staden var också det största handelscentret utefter Sidenvägen efter att karavanerna kommit genom Asiens öknar och berg. Här stannar vi tre dagar för att uppleva världens vackraste moskéer, palats, broar och den livligaste basaren. Resan avslutas i Teheran.

 

Dag 1 Avresa till Tashkent

Flyg från Köpenhamn till Tashkent via mellanlandning i Istanbul.

 

Dag 2 Tashkent

Ankomst tidig morgon och inkvartering. Efter vila och sen frukost har vi stadsrundtur i Tashkent då vi bl a besöker Khan Imam-komplexet, basaren och konsthantverkmuseet.

 

Dag 3 Tashkent - Samarkand

Färd i buss ca 6-7 timmar till den sägenomspunna karavanstaden Samarkand där vi har tre övernattningar. Vi kör längs bomullsmarker, som skördas precis nu och genom vackra raviner, där såväl Alexander den Store som Samarkands grundare Timur Lenk passerade med sina härar under deras erövringar.

 

Dag 4 Samarkand

Samarkand, en av världens äldsta kulturstäder, fascinerar med sina orientaliska praktbyggnader. Vi använder hela dagen för utforskning av denna pärla på Sidenvägen. Stadens berömda och beryktade grundare var Timur Lenk, som uppförde ett imperium som sträckte sig över Centralasien. 1370 gjorde han Samarkand till huvudstad och tog konstnärer och hantverkare från de erövrade länderna för att kunde bygga de stora monumenten. Talrika välbevarade byggnadsverk vittnar om denna storhetstid. Vi tar god tid på oss och besöker flera mausoleer och moskéer, däribland Bibi Khanuns Moské (1400talet), med Centralasiens största moskékupol.

 

Dag 5 Samarkand

Vi fortsätter stadsrundturen i Samarkand och besöker Shah i Zinda (800 – 1800-talet), en av de äldsta kultplatserna i Centralasien med mer än 20 mausoleer. Vi besöker också Ulug Begs observatorium. Ulug Beg vara sonson till Timur och en av dåtidens största vetenskapsmän.

 

Dag 6 Samarkand - Bukhara

Från Samarkand kör vi till Bukhara, dit vi kommer på kvällen. Inkvartering 2 nätter.

 

Dag 7 Bukhara

Stadsrundtur med lokal guide i Bukhara. Redan för 2000 år sedan var Bukhara ett kulturcentrum utefter den gamla Sidenvägen. Vi använder hela dagen till att uppleva denna fantastiska stad, där det känns som tiden stått stilla. Imponerande arkitektur finns sida vid sida med lerhus och skuggande alléer mellan de urgamla byggnaderna. Färggranna tyger, mattor, keramik och smycken frestar i basarområdet, där det härskar en fullkomlig orientalisk atmosfär. Smederna bjuder ut fint arbetade knivar, vävarna i den gamla sidenbasaren sitter vid gamla trävävar. Det kommer att finnas tid till att beskåda några av Bukharas typiska konsthantverk.

 

Dag 8 Bukhara - Tashkent

Vi flyger tillbaka till Tashkent och eventuellt har vi tid till en halvdagstur i det historiska museet. På kvällen tar vi avsked av vår uzbekiska guide.

 

Dag 9 Tashkent - Teheran

Vi flyger från Tashkent till Irans huvudstad Teheran. Inkvartering en natt.

 

Dag 10 Teheran - Yazd

Vi flyger till Yazd, känd för siden, textilier och mattor. Yazd var en viktig station på karavanvägen till Centralasien och Indien. Staden ligger mellan två öknar omgivna av saltsjöar och är bl a känd för sina vindtorn, fyrkantiga torn med öppningar så att vinden kan föras in i huset, ett mycket effektivt ventilationssystem. Vi har två övernattningar i Yazd.

 

Dag 11 Yazd

Sightseeing i Yazd. Mitt i staden finns ingången till Chaha Suq Bazar, som har tre våningar arkader ovanpå varandra (uppfört på 1900-talet). I norra delen av Yazd ligger Fredags-moskén (uppförd på 1300-talet), med mycket fina dekorationer i färgad mosaik. I Yazd finns ett samfund på ca 10 000 människor som bekänner sig till Zarathustras lära. Kvinnorna i denna religion känns igen på sina mönstrade sjalar och dräkter i vitt, beige och rött. Vi får besöka deras eldtempel, där den heliga elden har brunnit i 400 år. På kullarnas toppar utanför Yazd finns de berömda ”towers of silence”, dit man tidigare förde de döda så de kunde förtäras av gamar.

 

Dag 12 Yazd - Isfahan

Färd från Yazd till Isfahan (31½ mil). På väg dit gör vi uppehåll i Nain, känd för sina mattor och sin vackra moské. Vi har 3 övernattningar i Isfahan.

 

Dag 13 Isfahan

Förmiddagen är avsatt till besök i de tre byggnadsverk som finns i förbindelse med det stora torget, Emam Square. Det rör sig om Ali Qapu Palace, Shejk Lotfollah-moskén och Emam-moskén, alla mästerverk inom den islamiska arkitekturen.
På eftermiddagen besöker vi några av de berömda trädgårdarna och palatsen i Isfahan. Bagh-e Bolbol (Näktergalsträdgården) var under lång tid en av de största och vackraste trädgårdarna i Isfahan. Mellan trädgårdens träd och blommor finns ett litet palats, Hasht Behesht, uppfört 1669 och ett av stadens bäst bevarade kungliga byggnadsverk. Chehel Sotunn, också kallat ”Paviljongen med de 40 pelarna”, ligger likaså i en berömd trädgård. Vi stannar till vid några av de urgamla broarna, alla arkitektoniska mästerverk, som går över floden Zyandeh-Rood.
Efter besöken är resten av dagen fri för promenad längs floden och kanske en kopp te i något av de små tehusen under broarna.

Dag 14 Isfahan 

Vi besöker Fredags-moskén, grundad på 1000-talet. Denna moské är det mest storslagna exemplet på selsjuktidens persiska arkitektur. Vi vandrar från Fredags-moskén genom gränderna till norra sidan av Emam Square där vi besöker basarerna, som tillhör de mest spännande i hela Mellanöstern. Basarerna byggdes på order av Abbas 1 och är en sann labyrint av smala gator täckta av höga stenvalv.
På 1600-talet var Isfahans basarer det centrum där all världens rikedom var samlad och där man kunde skaffa sig det yppersta inom persiskt konsthantverk. Även idag är basarerna ett livligt område med bodar och konsthantverkare i arbete. Det finns möjlighet att se metallarbetare. ”inlay work” med pärlemor, textiltryck och mattknytning. Och ett otal matthandlare frestar med handknutna mattor i vackra mönster. Men det ska prutas...

Dag 15 Isfahan - Teheran 

Förmiddag: Besök i den armeniska stadsdelen, Djolfa, där det finns 13 kristna kyrkor, däribland en storslagen katedral, Vank-Katedralen. Det inre av denna kyrka är en blandning av islamisk-persisk och kristen-europeisk stil. Här, mitt i det islamiska Iran finns fortfarande ca 8000 armenier, som har sin frihet att utöva sin kristna religion.
Eftermiddagen är fri och sen eftermiddag flyger vi tillbaka till Teheran för inkvartering.

Dag 16 Teheran 

Utflykt till Shahens palats och centrala platser i förbindelse med präststyret under Khomeini och nyare iransk historia. Resten av dagen är fri att uppleva det moderna Iran. På kvällen har vi avskedsmiddag före transfer till flygplatsen.

 

Dag 17 Hemresa

Flyg från Teheren med ankomst i Köpenhamn tidig morgon.

Priset omfattar:

Reguljärt flyg t/r Köpenhamn – Tashkent, Tashkent – Teheran, Teheran – Köpenhamn
3 x inrikesflyg
Hotell med halvpension
Transport i A/C buss
Alla utflykter och entréavgifter beskrivna i programmet
Engelsktalande lokal guider
Dricks till lokala guider och chaufförer


Inte inkluderat i priset:
Avbeställningsskydd
Personlig reseförsäkring
Visum


Praktiske oplysninger

Detta är en ”Viktors Farmor Adventure”-resa. En resa där vikten är lagd på enastående upplevelser, men där man ska vara förberedd på att ha en viss scout- och överlevnadskänsla, både vad det gäller inkvarteringar och ändringar i programmet. Dessa resor är mer strapatsrika än övriga resor i programmet.Kort

Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut
Tur I
21. september 2008 - 7. oktober 2008

Gert Lynge Sørensen

29.200 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
2.700


> Beställ här