VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Etiopien - Omodalen


Hos stambefolkningen i Omo-dalen

 Omo-dalen, med början i höglandet sydväst om Addis Abeba, fortsättning söderöver och med en sträckning av ca 100 mil, före avslutning ute i Lake Turkana, östafrikas fjärde största sjö. Omo-floden rinner genom alpint område, genom regnskog, genom savanner och till sist genom ökenområden. Floden har genomskurit landet i imponerande klyftor. Mängder av djur håller till på båda sidor om floden och en mångfald av brokiga fåglar flyger in och ut i vegetationen. Här hittar vi Etiopiens största naturreservat, Omo National Park, en av de mest djurrika parker och ändå en av de minst besökta områdena i Öst- och Centralafrika.
Ett annat naturreservat, Mago National Park, finns på ostsidan av floden. I båda nationalparkerna finns möjlighet att se djur som t ex giraffer, zebror, gaseller, lejon, bufflar och elefanter.


Längs den södra sträckningen av Omo-floden, långt från civilisationen, hittar vi stambefolkningar som t ex Karo och Bume, som lever av en kombination av boskap och åkerbruk. I detta område är det en mix av små och mycket skilda etniska grupper; Galeb, Bodi, Mursi, Surma, Arbore och Hamer, blott för att nämna några få. Deras livsstil är äkta afrikansk och de har i åratal levt isolerat och därför utvecklat högst skilda och helt unika seder.
Mursi och Surme är kända för sina läpp-plattor, Karo och Hamer för sina konstfärdiga kroppsdekorationer och Konso för sin terrasslagda mark. Kvinnornas frisyrer, smycken och klädedräkter är en studie i sig. Om vi har tur får vi övervara några av de särpräglade ceremonierna. Vi blir vänligt och nyfiket mottagna av dessa stambefolkningar. Ett besök hos folket i Omo-dalen är en ”experience of a lifetime”. Under senare år har folket i de olika stambyarna dock fått upp ögonen för att turister kan vara en viktig inkomstkälla. Man ska således vara förberedd på att de t ex tar betalt för att ställa upp sig för fotografering.

Platserna där det är möjligt att övernatta på är mindre hotell/härbärgen. Fem nätter övernattar vi i tält på vackert belägna platser, gärna en glänta i skogen eller vid floden. Här kommer vi tätt inpå naturen och alla de fascinerande ljud som tränger igenom den afrikanska natten, men man må däremot vara inställd på enkel komfort.

 

Dag 1

Avresa från Kastrup på morgonen med ankomst till Addis Abeba på kvällen. Inkvartering.

 

Dag 2

Vi startar med stadsrundtur i Addis Abeba. Stadens namn betyder ”nya blomman”. Addis Abeba grundlades av Kung Menelik II 1886. Staden ligger på 2500 m ö h i Entoto-bergen. Det är en grön stad med många jakarandaträd och en av de största marknaderna i Afrika, känd som ”Mercato”. Vi gör ett besök på Nationalmuseet, som är känt för att hysa resterna av en av de äldst kända människorna i världen, ”Lucy”. Vi besöker också det Etnografiska museet, beläget i ett av Haile Selasses tidigare palats. Besöket är en fin introduktion till resan i Omo-dalen. På kvällen har vi informationsmöte med genomgång av resans program.

 

Dag 3

Vi startar resan i 4-hjulsjeepar och har denna dag Langano-sjön som mål, en tur på ca 23 mil. På väg dit passerar vi sjöarna Debre Ziet och Zeway. På eftermiddagen besöker vi naturparken Abiyata Shalla. Övernattning på Woyeni Lodge.

 

Dag 4 

Körning till Arba Minch, den största staden i södra Etiopien, belägen mellan Rift Valley, Abaya-sjön och Chiamo-sjön. Middagen äter vi på en restaurang som är känd för sina fiskrätter. Övernattning på hotell.

 

Dag 5 

En betagande vacker färd genom fuktiga höjder med röd jord, skog och frodiga lantbruksområden från Arba Minch till Junka. Under dagen möter vi Borena-folket, ett halvnomadiskt herdefolk. Övernattning på hotell i Jinka.

 

Dag 6

Färd till Mago National Park, beläget på ostsidan av Omo-floden. Parken sträcker sig på en höjd av 450 till 2528 m ö h. Efter ca 2 timmar på dålig väg kommer vi fram till vårt tältläger. Lägerplatsen ligger vackert i en öppning mellan de höga träden vid floden Neri. Vi besöker byn Mursi, där kvinnornas sed är att sätta stora plattor i underläpparna. Mursi-stammen är bofasta bönder, som brukar sin jord och har en del boskap. De lever mycket isolerat från resten av världen. Efter bybesöket återvänder vi tillbaka till vår lägerplats.
På dagarna finns inte många djur att upptäcka i parken, men om natten är man omgiven av otaliga olika ljud från skogen, bl a elefanternas trumpetande.

Dag 7 

Nu finns inga hjulspår eller stigar att följa. Vi kör över savannen i ett typiskt afrikanskt landskap. Här och där möter man hjordar av gaseller och oryx. Efter ca 5 mil kommer vi fram till vår nya lägerplats vid Murile Lodge, där vi övernattar i tält. Platsen är omgiven av höga träd och ligger alldeles invid Omo-floden. Detta är området där vi hittar Karo-stammen längs med floden.

 

Dag 8

Vi fortsätter genom savannen och följer hjulspår, där vissa knappt är synliga. Vi kör genom betesmark och slätter med acasia-träd. Vi har två övernattningar i tält i Turmi, på en lägerplats belägen under mangoträd. Här möter vi folk från Hamer-stammen, då de hämtar vatten i en brunn nära lägerplatsen.

 

Dag 9

Heldagsutflykt till Turkana-sjön. Färden går över savannen i hjulspår som är nästa osynliga. Här växer många acasia-träd. Vi passerar Omo-floden och ger oss tid till en promenad längs floden innan vi kör vidare mot Turkana-sjön.

 

Dag 10

Hamer-folket färgar sitt hår rött med en blandning av röd jord och smör. Kvinnorna är klädda i eleganta pärlbroderade läderkjolar Vi spenderar dagen med ett möte med dem. Måndag är också deras marknadsdag.

 

Dag 11

Vi kör till Arba Minch, ca 10 mil norrut. Vägen fortsätter i savannen längs med Men-bergen. Senare ser vi Karkerte-bergen, resan är imponerande med sina panoramautsikter. Till sist kommer vi till blöta terrassmarker utdikade av Konso-folket.
”Great Rift Valley” är en djup ravin i jordskorpan. Den sträcker sig mer än 6000 km från Mellanöstern till Mozambique, och den är ett vittnesbörd om de våldsamma spänningarna i jordens tektoniska plattor. Great Rift Valley omfattar en serie av sjöar med massor av fisk och som hemvist för talrika fågelarter.
Vi har två övernattningar på hotell i Arba Minch. 

 

Dag 12 

På morgonen ger vi oss ut på en båttur på Chamo-sjön, där vi har möjlighet att se krokodiler och flodhästar. På eftermiddagen besöker vi parken Nech Sar, som ligger mellan sjöarna Chamo och Abaya, Här ser vi gaseller och zebror. 
 

Dag 13

Färd till Awassa, som ligger på stranden av Awassa-sjön. Vi färdas längs en väg som går bakom Rift Valley, kör genom det frodiga landskapet där det odlas bananer, olika sädesslag och tobak. Området är bebott av Oromo- och Sidamo-folken. Alla slags frukter säljs längs vägkanten. Vi gör ett besök i byn Dorze, känd för sina textilier.
Lake Awassa är omgiven av berg och har ett rikt folkliv. Det finns en vacker stig längs sjön, och om tiden tillåter, vandrar vi en tur längs denna stig. Vi övernattar i lodge i Yirgalem, 4 mil från Awassa. 
 

Dag 14

Vi kör till Awassa för att uppleva fiskmarknaden. Vi besöker en Sidama-by och den lokala marknaden i Awassa. På eftermiddagen återvänder vi till vår lodge och det finns nu tid för vandring i skogen och på kaffeplantagen.

 

Dag 15

Vi kör till Addis Abeba, där vi beräknar vara framme vid lunchtid. Vi har nu tid till lite inköp eller vila innan vi äter vår middag i en traditionell restaurang med dans och musik. Efter middagen blir det transfer till flygplatsen.

 

Dag 16 

Ankomst till Köpenhamn.

Priset omfattar:

Reguljärt flyg t/r Köpenhamn – Addis Abeba
Transport i 4-hjulsjeepar för 4-5 personer
Hotell/lodge eller tält med helpension
Engelsktalande lokal guide
Dricks till lokal guide och chaufför

I priset ingår inte:
Avbeställningsskydd
Personlig reseförsäkring
Visum (f.t. 20 USD)

Praktiske oplysninger

Om man väljer båda Etiopien-resorna (Klassisk Etiopien + Omodalen) i ett sträck, betyder det att man får 3 dagar på egen hand i Addis Abeba. Det är också möjligt att få en 3-dagars flygutflykt arrangerad eller om man önskar en 3-dagars utflykt till Awash National Park


Observera: Resan är med helpension.
Frukost och middag äts i regel på hotellet eller på lägerplatsen.
Lunch består ofta av sallad eller frukt, eller man äter en lätt lunch i någon av de små lokala restaurangerna.
Tälten är kanadensiska 3-mannatält. Används av 2 personer.
Liggunderlag ingår, men man bör själv ta med lätt sovsäck + reselakan. Vissa tider använder man bara lakan.
Det krävs en smula scoutanda vid övernattningarna i tältet. Det finns vatten nära lägerplatserna, men det är inte alltid möjligt att bada.
Hotellen i dessa områden är enkla men f ö utmärkta.
Höjderna variera mellan 450 och 2500 m ö h. På dagarna är temperaturen ca +20-23°C, på natten ca +20° C.
Man bör ta med malariatabletter och insektsspray.

.


Andet

Detta är en ”Viktors Farmor Adventure”-resa. En resa där vikten är lagd på enastående upplevelser, men där man ska vara förberedd på att ha en viss scout- och överlevnadskänsla, både vad det gäller inkvarteringar och ändringar i programmet. Dessa resor är mer strapatsrika än övriga resor i programmet.


Kort

Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut
Tur II
6. november 2008 - 23. november 2008

Joachim Seeländer Jacobsen

26.600 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
2.300


> Beställ här