VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Peru med tåg


En äventyrsresa sammansatt av de många vackra tågrouterna i Peru. Vi skall uppleva högslätten Altiplano, Anderna, Titicaca-sjön med sina bebodda vass-öar, vackra gamla kolonialstäder, Cusco och Machu Picchu.
Vi kommer också till Nazca-figurerna, där det är möjligt att få göra en flygtur över dessa.
Resan avslutas med en båttur till ”Perus Galapagos” – Ballestas-öarna.

 

Dag 1 (11 november)

Flyg från Köpenhamn till Madrid. Övernattning i Madrid.

 

Dag 2 (12. november)

Flyg från Madrid till Lima.

 

Dag 3  Lima

Stadsrundtur i Lima där vi bl a besöker det historiska centret kring Plaza de Armas och katedralen. På eftermiddagen besöker vi Larco Herrera-museet, som hyser en spännande samling av ursprungliga kulturer i Peru och den spanska erövringen. Övernattning på hotell i Lima.

 

Dag 4 Lima - Huancayo

På morgonen kör vi till tågstationen i Limas gamla stadsdel. Härifrån tar vi tåget upp i Anderna med en av världens mest imponerande järnvägar, färdigställd 1893. Hela dagen växlar fantastiska utsikter med små färgrika bergsbyar och några få fula gruvstäder. Banans högsta punkt är Ticlio (4800 m ö h), som till helt nyligen var världens högst belägna järnvägsstation. Här kan lite av det fullt lagliga koka-teet hjälpa för höjdsjuka. Till kvällen har vi nått ändstationen, den lite sömniga, moderna staden Huancayo (3300 m ö h). Övernattning på hotell i Huancayo.

 

Dag 5 Huancayo - Huancavelica

Tidigt på morgonen går vi ombord på det lilla, smalspåriga, tåget som kör söderut i bergen och kallas ”Tren Macho”. Det tar sin tid och de flesta passagerarna är fattiga bönder med många packningar, så det blir en färgrik tur. På den knappt 13 mil långa turen genom bergen finns 38 tunnlar och 15 broar. Sen eftermiddag är vi framme i den trevliga kolonialstaden Huancavelica, dit det sällan kommer turister.
Övernattning på hotell i Huancavelica.

Dag 6 Huancavelica  

På förmiddagen gör vi en stadsrundtur i Huancavelica och njuter av stämningen i den charmiga bergstaden med sina gamla kyrkor. Utanför staden besöker vi också en gammal silvergruva, där indianerna arbetade som slavar för spanjorerna.
Eftermiddagen är fri på egen hand. Övernattning på hotell i Huancavelica.

Dag 7  Huancavelica - Ayacucho 

De kommande tre dagarna använder vi 4-hjulsjeepar då resan fortsätter ut i bergen genom en tunt befolkad och fattig del av Peru, och som sällan besöks av turister. Den första dagen passerar vi sjöarna Castrovirreyna, där vi har picnic-lunch. På eftermiddagen är vi framme i Ayacucho för övernattning på hotell.

 

Dag 8  Ayacucho - Andahuyallas  

På förmiddagen gör vi en kort rundtur i Ayacucho för att därefter köra söderut genom ett högt beläget söndertrasat bergsområde. De få människor vi möter är så gott som alltid indianer. På högplatån ser vi hästar, lamadjur och alpackor. Efter vi har korsat Balsa-floden följer vi den route som spanjoren Pizarro följde mot Cuzco vid erövringen av Peru. På eftermiddagen är vi framme i den lilla staden Andahuayllas, som ligger mitt i området med djupa dalar och lantbruk.
Övernattning på byns bästa, men primitiva, hotell i Andahuayllas.

Dag 9   Andahuyallas - Cusco 

Färden går nu genom Apurimac-regionen, där den peruanske författaren Arguedas’ roman ”De djupa floderna” utspelades. På eftermiddagen når vi regionens huvudstad, Abancay och inte långt därifrån ligger ruinerna av Inka-folkets Sawite, som var en viktig mellanstation för transporter som lämnade information, vackra snäckskal och färsk fisk från kusten upp till hovet i Cusco. Vi är själva framme i Cusco på kvällen inför övernattningen på hotell.

 

Dag 10  Cusco 

I Cusco’s centrum är fundamenten på husen från Inka-tiden. Ofta är de våningar som spanjorerna tillförde ovanpå husen på långt när lika hållbara och stenarna är heller inte sammanfogade så fint som hos Inka-folkets. Vi se några av de mest välbevarade ruinerna (som i hundratals år var en falsk vägg i en kyrka). Det blir också tid att se resterna av den kolossala Inka-fästningsanläggningen Sacsayhuaman lite utanför staden.
Övernattning på hotell i Cuzco.

Dag 11  Cusco - Yucai 

Bussen kör genom Inka-folkets heliga dal till Pisac där vi besöker marknaden. Turen fortsätter genom höglandet där vi kör genom pyttesmå byar och ser imponerande kyrkor. Efter lunchuppehållet, med utsikt över bergskedjan Urubamba, gör vi en vandring genom ett område för saltutvinning med anor från Inka-tiden.
På kvällen är vi framme vid Yucai, där vi övernattar på hotell.

Dag 12  Yucai - Machu Picchu - Cusco

Tidig morgon kör vi i en speciell utsiktsvagn på den smalspåriga banan längs Urubama-floden till Machu Picchu. Färden ner från bergen och in i det frodiga Villabamba-området är speciellt vacker. Stationen ligger i dalen invid den brusande Urubamba-floden och härifrån åker vi minibuss upp till själva Machu Picchu, som ligger på ett högt berg. När man står i den gamla ruinen omgiven av den gröna djungeln förstår man att hemligheten först upptäcktes 1911. På eftermiddagen kör tåget tillbaka till Cusco för övernattning på hotell.

 

Dag 13 Fri dag i Cusco

Dagen giver mulighed for på egen hånd at kigge mere på Cuzco. Til aften fælles middag med underholdning.

 

Dag 14  Cusco - Puno

Vi tar det berömda lyxtåget ”Andean Explorer” 45 mil till Puno. Under dagen passerar vi en öde högplatå, Altiplano. Från utsiktsvagnen längst bak i tåget har vi fin utsikt över slätten, där vi ser stora flockar lamadjur och alpackor. Under uppehållet i La Raya-passet, banans högsta punkt (4370 m ö h) kan man i klart väder se Vilcanota-glaciären.
På kvällen ankomst till Puno vid Titicaca-sjön. Övernattning på hotell i Puno.

Dag 15 Puno – Titicaca-sjön - Puno 

Vi gör en båtutflykt i motorbåt på Titicaca-sjön, där Uro-indianerna bor på vass-öar och här ser man ofta de enkla och berömda vassbåtarna. Turister får bara besöka några få av vass-öarna, men vi besöker också den lilla, mera okända klippön Taquille. Här är lediga händer en synd – männen går runt och stickar flitigt medan kvinnorna spinner garn samtidigt som de ombesörjer många andra göromål. På kvällen är vi tillbaka på hotellet i Puno.

 

Dag 16  Puno - Arequipa 

Med buss kör vi till Sillustrani-slätten, där det finns en stig upp till ett 1000 år gammalt gravtorn. Denna nekropolis är fortfarande en kultplats för indianerna. Vi besöker också ruinerna vid Umayo-sjön och senare passerar vi Imata, en av de få städer vi ser på vägen över den öde slätten. På eftermiddagen är vi framme i Arequipa för övernattning på hotell.

 

Dag 17  Arequipa  

Arequipa ligger på 2300 m ö h, omgiven av höga berg, bl a den 5800 meter höga vulkanen El Mistu. Även om staden är Perus 2, den största staden, är den mycket vacker; många hus är uppförda av ljus, vulkanisk sten, vilket har gett byn smeknamnet ”Den Vita Staden”. Vi besöker bl a de stora, vackra Santa Catalina-klostret. Eftermiddagen är fri och vi övernattar i Arequipa.

 

Dag 18  Arequipa - Nazca

Vi har en lång, men fascinerande busstur framför oss. Efter att vi kommit ner från Anderna breder Peru’s säregna kustöken ut sig framför oss. Den är en av världens torraste platser, där det bokstavligen nästan aldrig regnar. Vi gör ett stopp och njuter av den storslagna utsikten över Stilla Havet, äter lunch i en liten fiskestad anlagd av Inka-folket innan vi är framme i Nazsa på kvällen. Övernattning på hotell i Nazsa.

 

Dag 19  Nazca - Paracas

Nazsa var för 2000 år sedan centrum för en särpräglad kultur. I öknen har det skapats mystiska teckningar av geometriska figurer och djur, som är så stora att de bara kan ses från luften! På morgonen finns det tid till en flygtur med små plan som kretsar över de imponerande figurerna.
Vi fortsätter därefter norrut längs kusten och i Ica besöker vi regionalmuseet som bl a hyser vackra pre-columbianska textilier. Sen eftermiddag är vi framme vid kustreservatet på halvön Paracas, där vår inkvartering är ett hotell beläget precis vid Stilla Havet.

Dag 20 Paracas – Ballestas-öarna - Lima

Vi åker med motorbåt ut till Ballestas-öarna, som kallas ”Peru’s Galapagos”. Vi tar oss runt mellan öarna, vi kan inte gå iland då öarna är naturreservat för tusentals sjölejon och otaliga fåglar. På eftermiddagen har vi transfer till Limas flygplats.

 

Dag 21 Hemresa

Ankomst till Madrid. Fri dag i Madrid.

 

Dag 22 Ankomst till Köpenhamn

Flyg till Köpenhamn.

Priset omfattar:

Reguljärt flyg t/r Köpenhamn – Lima
Hotell med halvpension (undantag dag 10?)
Alla utflykter och entréutgifter beskrivna i programmet
Alla tågresor beskrivna i programmet
Hyra av 4-hjulsjeepar med chaufförer
Båtutflykt på Titicaca-sjön
Båtutflykt till Ballestas-öarna
Engelsktalande lokal guide
Dricks till lokalguide och chaufförer


Inet inkluderat i priset:
Avbeställningsskydd
Personlig reseförsäkring
Avreseskatt (f. t $ 29,-)
Flyg över Nazsa-figurerna (ca 50$ p/p)


Praktiske oplysninger

Detta är en ”Viktors Farmor Adventure”-resa. En resa där vikten är lagd på enastående upplevelser, men där man ska vara förberedd på att ha en viss scout- och överlevnadskänsla, både vad det gäller inkvarteringar och ändringar i programmet. Dessa resor är mer strapatsrika än övriga resor i programmet.Kort

Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut
Tur I
11. november 2008 - 2. december 2008

John Poulsen

39.100 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
3.700


> Beställ här