VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Egyptens västliga öken


Safaritur i de nordlige oaserna och sänkorna

Denna 15-dagarsresa i de nordliga oaserna och sänkorna i Egyptens västliga öken är till för den expeditionslystne. I en resa genom historien och den fantastiska naturen färdas vi i utkanten av den civiliserade världen. I oaserna övernattar vi på hotell, men i öknen övernattar vi i tält. Vi kör i 4-husljeepar då den mesta tiden sker off-road.


Den faraoanska civilisationens historia är samlad i en floddal – Nilen. Men det mesta av Egypten utgörs av tre öknar; Sinai-halvön, den ostliga öknen mellan Nilen och Röda Havet och den gigantiska västliga öknen, som utgör 2/3 av Egypten och samtidigt är en del av Sahara.

Under sanden ligger livets källa – vattnet. Här existerar en naturlig vattenled – en underjordisk reservoar – som på enstaka platser översvämmar och skapar frodiga oaser. Människor bosatte sig här för över 40 000 år sedan, men det är bara på de sista 7-8000 år som det varit öken i detta område. Före detta var det en period på flera tusen år som Sahara var grön och frodig.
På vår expedition i Egyptens västliga öken beger vi oss iväg från de traditionella sevärdheterna Egypten bjuder på för att utforska öknens hemligheter. Öknen gömmer för det första på en storslagen och unik natur, men också välbevarade ruiner från både sentiden och ptolemaisk-romersk tid. I öknen får vi på allvar se Saharas skoningslösa och oändliga sandhav, som består av kilometerlånga sanddyner, som konstant skiftar form och färg. Man blir hänförd av detta fabelaktiva natursceneri, som, med sina förunderliga sten- och klippformationer skapades under tusentals år av vind och sanderosion – mest av allt påminner det om ett månlandsskap.

På denna safaritur mellan de nordliga oaserna och sänkorna besöker vi i första omgången Wadi Natrum där det finns ett antal bebodda koptiska kloster. Därefter kör vi vidare genom Qattara-sänkan till Siwa-oasen, där Alexander den Store konsulterade oraklet Zeus-Ammon och antagligen fick försäkran om sin gudomliga härkomst. Härifrån kör vi genom Det Stora Sandhavet och Den Vita Öknen till Baharlya-oasen, som under senare år blivit världskänd som ”De Gyllene Mumiernas Dal”, då man 1966 gjorde ett uppmärksammat fynd av mumier från ptolemaisk-romersk tid. Vi fortsätter resan till Fayum-området, som i ptolematisk tid fungerade som ett koloniseringsområde. I detta område har dock sanden haft en nyttig effekt, den har medverkat till att bevara byggnader och annat organiskt material som annars gått förlorat. I Fayum utforskar vi några av byarna som blomstrade under de ptolemaiska och romerska perioderna, häribland Karanis, som av de amerikanska arkeologerna omtalades som Egyptens svar på Pompeji, då de talrika arkeologiska föremålen och unika papyrusskrifterna har kunnat berätta om människans dagliga liv i gamla tider. 
 

 

Dag 1 Ankomst till Kairo, inkvartering på hotell

 

Dag 2 Wadi Natrum, Qattars-sänkan och al-Maghara (övernattning i tält)

På resans första dag beger vi oss mot Wadi Natrum (”Natrondalen”) där det fortfarande finns ett par koptiska kloster vi vill besöka. Från 300-talet grundlades många kloster här, men de flesta övergavs under 800-talet p g a ökat antal överfall.
Härifrån fortsätter vi genom öknen till Qattra-sänkan och vidare till ag-Maghara. I Maghara har man gjort åtskilliga fossilfynd, bl a av reptiler, mastodonter, fisk, härtill kommer förstenat trä.


Dag 3 Masrab al-Muhashas och Qara (övernattning i tält) 
Vi fortsätter vidare genom Qattra-sänkan, som är 18 000 km² och 133 m under havsnivån. Via ökenspåret Masrab al-Muhashas når vi den isolerade oasen Qara, mycket underligt belägen. Qara-oasen är den minsta av de egyptiska oaserna och här bor ca 300 människor, som sägs härstamma från slavar.

 

Dag 4 Siwa-oasen, Gebel el-MAwta och Shall (övernattning på hotell

På fjärde dagen når vi Siwa-oasen, mest berömd för oraklet Zeus-Ammmon, som på 300-talet f. Kr besöktes av självaste Alexander den Store. Vi utforskar Gebel el-Mawta (”De Dödas Berg”), där det finns talrika gravar från sentiden och ptolemaisk- romersk tid. Den vackraste graven är utan tvekan Slamuns, som är inhuggen vågrätt i berget. Vi besöker dessutom ruinstaden Shall. 

 

Dag 5 Aghurmi och Kleopatras Bad (övernattning på hotell) 

Vi besöker Aghurmi, oasens huvudplats under den gamla tiden. Mitt i ruinerna ligger det legendariska Zeus-Amman-oraklet, där det dessutom är en vacker utsikt över hela oasen. Därefter besöker vi solkällan, som Herodes kallade den, men som idag kallas Kleopatras Bad, för att hon, enligt legenden, badade här.  

 

Dag 6 El-Areg (övernattning i tält)

Vi lämnar Siwa och kör till Darb Siwa, en mycket gammal och viktig karavanroute, mot Baharlya. Resan sker över extremt höga sanddyner innan vi når El-Areg, där det finns mycket gamla gravar inhuggna i klippväggen. El-Areg är vidare känt för fossil och natursköna omgivningar.

 

Dag 7 El-Bahrein och Det Stora Sandhavet (övernattning i tält)

Vi kör vidare till El-Bahrein, som var bebodd under den romerska tiden, och vidare genom Det Stora Sandhavet. Här har vi verkliga möjligheter att se på de underliga sanddynerna och den vackra solnedgången, som för evigt kommer att vara inpräntad i minnet.

 

Dag 8 Ain Della och Den Vita Öknen (övernattning i tält)

Resan fortsätter mot syd genom Det Stora Sandhavet mot Den vita Öknen, som heter Sahra al-Beida på arabiska, ett av Saharas mest betagande område. Här har vinden och sanden genom årtusenden format den vitra kalkstenen till de mest surrealistiska skulpturer, som mest av allt liknar enorma svampar. Soluppgången och solnedgången är de bästa tidpunkterna att se dessa formationer, då de genomgår hela färgspektret.

 

Dag 9 Den Vita Öknen (övernattning i tält)

Körning i Den vita Öknen där vi ser spektakulära geologiska formationer. Det var kanske i detta område Kabyses, som erövrade Egypten 525 f. Kr, miste sin här på 50 000 man då de sändes från Theben för att angripa oraklet i Siwa-oasen. 

 

Dag 10 Bahariya (övernattning på hotell)

1996 gjorde man en stor upptäckt i Bahariya. Hundratals av vackert utsmyckade mumier såg, efter 2000 år i katakomberna, dagens ljus. Idag kallar man området ”De Gyllene Mumiernas Dal”. På den lilla kullen Qasr Selim i Bawiti ligger Zed-Amom-Efankh’s grav och Bannentiu, som händelsevis var far och son. De levde under 400-talet f. Kr och var köpmän från Libyen. Bannentius grav är vackert utsmyckad med bilder av gudarna Anabus, Osiris och Thoth. 

 

Dag 11: Wadi el-Rayan og Fayum (overnatning i telt)

Vi kör mot Fayum och når Wadi el-Hitan, som är känt som ”Valarnas Dal”. I detta märkliga landskap har man funnit fossilrester av en Zeuglodon – en val som existerade här för över 40 miljoner år sedan. Resan fortsätter in i Wadi el-Rayan, där en stor och rik beduinkung skall ligga begraven. 

 

Dag 12 Tebtuni, Philoteras och Dionysis (öernattning i tält) 
På morgonen fortsätter resan i området Fayum, där vi skall utforska de ptolemaiska-romerska byarna. Byarna i Fayum anlades som veterankolonier för grek-makedoniska soldater under 200-talet f. Kr. De flesta byarna blev dock ödelagda i senantiken och med tiden täcktes de av Saharas sand. Många av byarna väntar fortfarande på utgrävningar. Vi ska bl a besöka Umm el-Baragat, gamla tidens Tebtunis. Under 1900-talet har Tebtunis varit centrum för åtskilliga utgrävningar, som väsentligt bidragit till vårt vetande om människans dagliga liv i gamla tider.
Härifrån kör vi till Piloteras och Dionysias, som var början på karavanrouten till Bahariya. 
 

Dag 13 Qasr el-Sagha, Soknopaiou Nesos och Karanis (övernattning på hotell?)

Vi fortsätter mot Qasr el-Sagha, som har ett litet tempel från Mellemste Rige, därefter följer Dimeh el-Siba (Soknopaiou Nesos). Vi kör vidare mot Kom Aushim, gamla tidens Karanis, som var en av de största ptolemaiska-romerska byarna i Fayum. Byn grundlades på 200-talet f. Kr av Ptolemaeus II Philadelphus. Den bosattes till en början av grek-makedonska soldater, men med tiden blev befolkningen mera blandat. Staden blev den första utgrävda ptolemaisk-romerska staden i Egypten 1895.

 

Dag 14 Sevärdheter på vägen till Kairo (övernattning på hotell)

Innan vi fortsätter mot Kairo besöker vi Medinet Madi – ett litet, men mycket välbevarat tempel, dedikerat till krokodilguden Sobek, Horus och kobragudinnan Renunet. Sesostris II’s pyramid vid El Lahun och Hawara, där vi ser den första riktiga pyramiden, byggd av Snofru i den 4:e dynastin. På kvällen kör vi tillbaka till Kairo.

 

Dag 15 Avresa till Köpenhamn

Priset omfattar:

Reguljärt flyg t/r Köpenhamn – Kairo
Hotell med halvpension
All körning sker med 4-hjulsjeepar
Tält
Permission till ökendestinationerna
Lokal engelsktalande guide
Dricks till lokalguide och chaufför

 

I priset ingår inte: 
Avbeställningsskydd

Personlig reseförsäkring

Visum (f t ca $20.-)


Praktiske oplysninger

Praktiska upplysningar
Detta är en ”Viktors Farmor Adventure”-resa. En resa där vikten är lagd på enastående upplevelser, men där man ska vara förberedd på att ha en viss scout- och överlevnadskänsla, både vad det gäller inkvarteringar och ändringar i programmet. Dessa resor är mer strapatsrika än övriga resor i programmet.Kort

Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut
Tur I
2. oktober 2008 - 16. oktober 2008

Jan Brix

23.500 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
1.600


> Beställ här