VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Borneos regnskog


Ön Borneo räknas som världens äldsta ekosystem. Man menar att regnskogen där har existerat i 700 miljoner år. Borneo är världens tredje största ö, bara slagen av Grönland och Nya Guinea.
Eftersom ön har existerat i så många år, har djur och natur haft de bästa möjligheter för utveckling. Detta har gjort att man i regel, den dag som idag är, ständigt hittar nya växt- och djurarter.

Idag är det dock inte bara primär regnskog man hittar, alltså den skog som alltid har stått där. På några av de ställen där skogen har fällts, har man framgångsrikt planterat ny regnskog. Denna form av återplanterad regnskog kallas sekundär regnskog

Denna resa är helt speciell, då huvuddelen är lagd på regnskogens djur och växter. Resan är i de bästa händer med en utbildad djurskötare som guide, ovanpå det en djurskötare som specialiserat sig på regnskogens djur. Det blir vandringar i flera olika typer av regnskog och vandringar både i dagsljus och mörker med strålkastare för att uppleva de djur som är aktiva om natten.

 

Jesper har skrivit om några av de djur vi får möjlighet att se på resan.

 

Det blir också flera båtturer med de möjligheter det ger för fågelskådning. Fågellivet är ett kapitel för sig med riktigt många arter av särpräglade och färgrika fåglar. Men också insekter och växter kan det berättas många intressanta saker om.
Vi koncentrerar oss på de fyra viktigaste naturområdena:

• Bako Nationalpark
• Danum Valley
• Flodslätten vid Sulkau
• Kinabalu Park 

Dag 1 Avresa 

Avresa från Köpenhamn mot Singapore.

 

Dag 2 Singapore

Ankomst till Singapore. Vi tar det lugnt efter den långa flygresan men dagens program innehåller bl a en båttur. Övernattningen sker i Singapore.

 

Dag 3 Singapore

Besök i Singapores fantastiska zoo. Här får vi en introduktion till några av de djur som kan ses på Borneo. Därefter går resan till ”Jurong Birdpark”, en fågelpark utomhus med över 600 olika fågelarter.

 

Dag 4 Singapore - Kuching 

Förmiddagen är fri i Singapore. En räcka möjligheter är inkluderat i vår resa så alla kan välja fritt vad som står på programmet idag. Det gäller t ex

  • "National Orchid Gardens", där det finns mer än 1000 arter, världens största orkidéutställnng
  • "Singapore river Cruises", här finns två olika båtturer att välja mellan
  • "Asian Cicilisation Museum"
  • "Singapore Art Museum", där man kan beskåda modern konst. Museet är inhyst in en fin byggnad från 1800-talet.

Men Singaporeär också ett paradis för dem som bara vill ”shoppa”.
Tidig eftermiddag blir det transfer till flygplatsen och flyg till Kuching. Inkvartering.

 

Dag 5 Kuching – Bako Nationalpark

På morgonen kör vi ut till Bako Nationalpark. Parken, som är Sarawaks äldsta och minsta nationalpark, är ett av de bästa ställen att se ett av Borneos varumärken – den sällsynta näsapan. Förutom näsapan kan vi också se makak- apor och silverlangurer.
På flora-sidan finns chans att se den köttätande växten Kandebäraren.
I parken finns ett överflöd av stigar där varje stig är märkt med svårighetsgrad och alla är välmarkerade. Vi har två övernattningar i stugor/hyddor nära nationalparken.
Läs mer om Bako Nationalpark.

 

Dag 6 Bako Nationalpark

Dagen bjuder på flera vandringar i detta fantastiska naturområde. Men det blir också tid för vila på en av de närliggande stränderna dit vi kommer med båt.

 

Dag 7 Kuching – Lahad Datu – Danum Valley 

Vi flyger från Kuching till Lahad Datu. Från flygplatsen är det ca 2½ timmes körning till Danum Valley, där vi övernattar de kommande tre nätterna.
Danum Valley är ett av de sista ställen på Borneo som har orörd regnskog kvar. Detta 438 km² stora område sägs ha världens mest kompletta ekosystem. Denna fascinerande plats är hemvist för mer än 275 fågelarter, många ormar, grodor och insekter. 27 meter upp finns en gångbro varifrån man verkligen kan känna regnskogens mångfald av djur och växter.
Läs mer om Danum Valley här.

 

Dag 8 och 9 Danum Valley 

Gott om tid för vandringar i naturen.

 

Dag 10 Danum Valley – Gomantong-grottorna - Sakau 

Vi lämnar Danum Valley och kör till ännu ett fantastiskt regnskogsområde – Sakau.
I detta stycke vackra natur bor vi i stugor/hyddor belägna längs med Kinabatangen-floden där man kan sitta på restaurangen och titta ut på de förbipasserande fåglarna.
Under vistelsen i Sukau gör vi dagligen tre båtutflykter. Då får vi se många olika fågelarter, förutom krokodiler, näsapor och, om vi har tur, den mycket skygga orangutangen.
När mörkret faller har vi chans att se ugglor, vildsvin, civetter och den vackra, men skygga, leoparden. Förhoppningsvis får vi också se nätpython, en orm som kan bli upp 10 meter, vilket gör den till världens längsta orm.
På väg ut gör vi en avstickare till Gomantong-grottorna. Här hittar man den lilla seglarfågeln i tusental. Fåglarnas reden insamlas och används i den berömda delikatessen ”Fågelrede-soppa”. Två gånger per år, februari-april och juli-september, riskerar godkända insamlare sina liv vid nedtagningen av redena.
En grotta med respekt har naturligtvis ett stort antal fladdermöss.
Efter grottbesöket fortsätter vi till Sakau och har tid för en eftermiddagstur på floden.
Läs mer om flodbanken vid Sukau (Sungai Kinabatangan)

 

Dag 11 Sakau

Vi vaknar upp till ljudet av Gibbonens – och näshornsfåglarnas lockrop.
Tidig morgon seglar vi upp på floden, då vi bl a kan se krokodiler och varaner som solar sig på flodkanten.
Förmiddag och eftermiddag står till fri disposition innan vi åker ut på dagens andra segeltur, denna gång i motsatt riktning. För den som har lust till vandring med vår guide i den omkringliggande skogen, på jakt efter småkryp, har nu möjlighet till det.
Efter mörkrets inbrott blir det också möjlighet till vandring i skogen eller en segeltur. Om vi gör en vandring tar vi med ficklamporna så vi kan se några av regnskogens mindre bebyggelse såsom grodor, insekter och sovande ödlor.

Dag 12 Sukau

Segeltur på floden.

 

Dag 13 Sukau – Sepilok – Kota Kinabalu

Tidig frukost, därefter har vi 2 timmars körning till Sepilok, ett rehabiliteringscenter för skadade och bortstötta orangutanger.
Här ser vi utfodringen av orangutangerna innan vi fortsätter till flygplatsen och flyger till Kota Kinabalu. Kota Kinabalu, som ligger vid Sydkinesiska Havet, är huvudstad i staten Sabah. Vi ankomsten åker vi till Beringgis Beach Resort, beläget på en 3 km lång sandstrand. Övernattning.
Läs mer om Kinabalu Park här.

 

Dag 14 Fri dag

Dagen bjuder på olika möjligheter:
• Wildwater rafting
• Dagstur till Kinabalu Park + varma källor
• Stadsrundtur i Kota Kinabalu + museum
...eller man kan lägga sig på stranden...

Dag 15 Manukan 

Efter frukost seglar vi över till ön Manukan. Ön är en del av Tunku Abdul Rahman Marine Park, som omfattas av tre öar. Här kan man välja på en mängd olika aktiviteter; kajak, vindsurfing, jetski, bananbåt, dykning, cykling och mycket mer.

 

Dag 16 Manukan - avresa 
Vi lämnar ön på eftermiddagen och innan vi kör till flygplatsen finns möjlighet till shopping i det stora centret. På kvällen avresa till Danmark

 

Dag 17 Ankomst till Köpenhamn

Priset omfattar:

Reguljärt flyg t/r Köpenhamn
Inrikesflyg på borneo
Hotell/lodges med kvartspension
• 7 x lunch
• 7 x lunchbox
• 7 x middag
Hotell med kvartspension i Singapore
Entréavgifter beskrivna i programmet
Parkavgifter
Engelsktalande lokal guide
Dricks till lokalguide och chaufför


I priset ingår inte:
Avbeställningsskydd
Personlig reseförsäkring

Praktiske oplysninger

Detta är en ”Viktors Farmor Adventure”-resa. En resa där vikten är lagd på enastående upplevelser, men där man ska vara förberedd på att ha en viss scout- och överlevnadskänsla, både vad det gäller inkvarteringar och ändringar i programmet. Dessa resor är mer strapatsrika än övriga resor i programmet.


Kort

Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut
Tur II
2. oktober 2008 - 18. oktober 2008

Jesper Bidstrup

27.600 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
3.300


> Beställ här