VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Turkiet vandring & cruising


Minikryss med vandring i Lykien

En resa för naturälskare

Mellan Kaş och Antalya hittar vi ett av de vackraste naturområdena i Turkiet. Området, som var känt i den gamla tiden som Lykien, är en enastående vacker kustlinje och med många spännande arkeologiska platser. Kryddig barrskog slingrar sig ner längs bergssidorna till de röda klipporna med små bukter och sandstränder. Resan är upplagd så att man har vandring varje dag ledd av kompetent engelsktalande lokal stigfinnare.

 

De först två nätterna bor vi på små pensioner och därefter går vi ombord på vårt skepp, gulet, där vi får uppleva en fin kombination av segling och vandring.
Vi besöker de imponerande grek-romerska platserna från den lykiska perioden: Caunos, Letton, Pinara, Xanthox...
En resa med en spännande blandning av kultur, historia och naturupplevelser.

Max 12 deltagare!

 

Dag 1

Flyg från Köpenhamn, via byte i Istanbul, till Antalya. Vår turkiska guide hämtar på flygplatsen för transfer till hotellet. Inkvartering.

Dag 2 

På morgonen kör bussen oss till Ulipinar (ca 1 timme) där vår vandring startar längs en skogsstig och senare utefter havet. Stigen tar oss direkt till byn Ciralı, som lokalt kallas Yanartas (”Det brinnande berget”) Efter en timme kommer vi till en plats där det, enligt mytologin, levde ett odjur, Kimera, en blandning av ett lejon, en get och en orm. Här upplever vi den eviga elden, som brinner direkt i berget. Vi ser flammor slå ut från bergssidan, ett resultat av naturgaser på platsen. Dagens vandring är på ca 5 timmar och vi övernattar på en pension i området.

 

Dag 3

På morgonen följer vi, till fots, spåren till den antika byn Olympos. Stigen går till Yala (680 m ö h) genom barrskog till Mt. Musadağ och här och där ser vi flera lämningar från antiken. I Yala ser vi herdar med sina flockar av får. Vandringen fortsätter på en stig som tar oss ner till Andrasan vi havet, där vår buss väntar och kör oss till Finnike, där vi går ombord på båten, som blir vårt hem de kommande 4 dagarna.

 

Dag 4

Vi seglar till Demre där vi går iland för att besöka Myra. I Myra beundrar vi de fantastiska lykiska gravarna och den vackra romerska teatern, uppförd år 141 e. Kr. Teatern är fortfarande i gott skick och bakom teatern ligger klippgravarna som är uthuggna direkt i den lodräta klippan.
Myra har möjligtvis fått sitt namn efter att man här förarbetade myrra, en hartsliknande rökelse från ett träd som växer på den arabiska halvön. Myrra var ett mycket kostsamt ämne i den gamla tiden och användes både för medicin och som rökelse.
Vi besöker också St Nicholas-kyrkan från 200-talet i Demre. Härifrån, säger man, kommer Jultomten – St Nicholas.
Efter besöket i Myra och Demre går vi ombord igen och seglar till Andrasan, en behaglig tur med fin utsikt in i de små bukterna i området. Vi lägger till i Gökkaya. 
 

Dag 5 

På morgonen seglar vi genom en kanal till byn Kekova. I den gamla tiden var här livlig handel mellan lykerna och grekerna, men det fanns också många pirater i området och därför var man tvungen att skydda hamnen med befästningar, liksom många av de andra hamnarna i området.
Vi besöker Sumela, ett högt beläget medeltida slott och runt slottet finns rester av en gammal stad. Vi klättrar upp till toppen och ser på vägen upp den lilla amfiteatern.

Dag 6 

Efter frukost gör vi en kortare vandring och följer då en stig till Aperlae, där vi får möjlighet till en simtur innan vi går ombord igen. Vi seglar längs kusten till Kaş, som ligger på en liten halvö. Kaş är en verklig liten pärla med en vacker hamn och ett trevligt litet centrum. Här gör vi en vandring på 3-4 timmar.  

 

Dag 7

Vi lämnar nu båten och bussen kör oss tillbaka till Antalya. På väg dit gör vi ett stopp i Phaselis, en lykisk stad som grundades på 600-talet av människor från Rhodos.
I Antalya bor vi i Kalesı, en charmig stadsdel med smala gator och gamla trähus. Och resterna av den gamla stadsmuren finns här. Vi övernattar på pension.

Dag 8

Flyg från Antalya via Istanbul till Köpenhamn.

Priset omfattar:

Reguljärt flyg t/r Köpenhamn – Antalya
Helpension
Transport i minibuss
Alla utflykter och entréavgifter beskrivna i programmet
Engelsktalande lokal guide
Dricks till lokalguide och chaufför

 

Inte inkluderat i priset:
Avbeställningsskydd
Personlig reseförsäkring


Praktiske oplysninger

Max 12 deltagare!


Kort

Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut
Tur I
7. september 2008 - 14. september 2008

Alice Larsen

13.600 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
600Eneværelse fås kun de 3 nætter på pension. På båden er der kahytter til to personer

> Beställ här