VIKTORS FARMOR
Elleparken 103
8520 Lystrup
tlf. 86 22 71 81
fax 86 22 71 96
info@viktorsfarmor.dk
Rejsegarantifonden
reg. nr. 1923
Till botten  

Syrien rundresa

Citadellet i AleppoVandhjulene i Hama

Syrien är Mellanösterns bäst bevarade hemlighet! En rikedom i historiska monument, många ännu outforskade.


I ökenstaden Palmyra ligger de vackraste rosafärgade ruiner mellan oaser och sandklitter, resterna av en blomstrande stad utefter karavanvägen. Syriens städer är bland de äldsta i världen. Karavanstäderna Damaskus och Aleppo, vid slutet av den stora sidenvägen från Kina till Medelhavet, har bevarat sin säregna orientaliska atmosfär.

Damaskus utger sig för att vara världens äldsta bebodda stad! I 10 000 år har här bott människor och det har hittats spår av otaliga förhistoriska bosättningar. Barada-floden gav bördighet till området och Damaskus har legat som en grön oas mitt i det torra berglandskapet.

Idag gör Damaskus’ marknader och basarer den till en av de mest färgrika städerna i Mellanöstern. Även om handeln inte längre går med karavaner över land så har handeln på stadens marknader överlevt tusenåriga traditioner. På en promenad genom den gamla arabiska stadsdelen hittar man Damaskus’ förtrollning och i varje hörn av de krokiga gränderna hittar man nya pittoreska vinklar av stadsbilden.


Dag 1

Flyg från Köpenhamn till Damaskus.

Dag 2
Vår första dag använder vi till att orientera oss till fots i Damaskus’ spännande gamla stadsdel. Vi promenerar genom Souq-al-Hamadiyeh, den be
I förlängningen på souq’en hittar man resterna av det enorma Jupiter-tempelkomplexet, uppfört i under 200-talet e. Kr. Efter man passerat pelarraden och en mindre bysantinsk arkad står man inför Omayyad moskén. Platsens historia går tillbaks till det 2:a årtusendet f.Kr, då här var uppfört en helig plats för den semitiska guden Hadad. På 800-talet f. Kr uppförde armenierna ett tempel, som ersattes på 200-talet av det romerska Jupiter-templet. Senare omvandlades templet till en kristen kyrka.
Efter arabernas intåg i Damaskus år 636 e. Kr användes kyrkan som bönehus både för muslimer och kristna. En enastående situation i världshistorien. Under perioden 709-715 byggde kalifen al-Walid en moské på platsen och de gamla byggnaderna revs.
Ett besök i Azem-palatset är en av Damaskus arkitektoniska höjdpunkter. Palatset uppfördes som bostad till den turkiske guvernören i mitten av 1700-talet och blev rikt utsmyckad med lämningar tagna från andra hus i Damaskus. Palatset är numera ett folklore-museum och det är en stor upplevelse att passera genom de mycket vackra rummen med dekorerade väggar täckta av mosaik och marmor. Museet ger också god inblick i hur stadens överklass levde under 17- och 1800-talet.

Dag 3 Damaskus – Maalula – Krak des Chevaliers

Vi sparar besöket i borgen och har då tid att besöka Sednaya och Maakula. Maakula, ca 5½ mil nordost om Damaskus, är en liten bergsstad (1650 m ö h) belägen på terrasser upp över berget. Inemellan finns gamla och också några fortfarande bebodda grottbostäder. Vi besöker ett högt beläget kloster, helgat till ett kvinnligt helgon. På en promenad mellan klipporna med grottor och klippgravar når vi ännu ett kloster, helgat åt St Sergous och Bacchus. Klosterkyrkan är, enligt legenden, den äldsta kyrkan i världen, invigd på 300-talet. Kyrkan innehåller en mycket fin samling ikoner. Platsen är vallfärdsort för kristna pilgrimer. Klostret framställer sitt eget vin, som vi har möjlighet att smaka.
I byn talas fortfarande armeniska, det språk som talades på Jesu tid. Också i två grannbyar, Bakhaa och Joubadeen talas armeniska. Totalt talas språket av ca 18 000 människor, men används inte i skrift. Många språkforskare har tillbringat år i Maakula för att studera armeniska.
Resan fortsätter genom en vackert kuperad terräng genom öknen med mycket vittrade klippor västerut till klostret Sednaya. Här hade Jungfru Maria visat sig för Kejsar Justinian och bett honom att uppföra ett kloster. Själva klosterkyrkan är en liten helgedom (300-talet) där väggarna är täckta med ikoner.
Övernattning på hotell nära Krak.

Dag 4 Krak des Chevaliers - Latakia

Vi börjar dagen med ett besök i Krak des Chevaliers, en av världens största medeltidsborgar och den bäst bevarade. Här tar vi god tid på oss att uppleva atmosfären i torn, gångar, trappor och hallar. Efter besöket kör vi österut längs kusten till Latakia och vi stannar till här och där på vägen dit. Latakia är en stor hamnstad, men ligger också i ett område dit syrierna själva vistas under semestern.

 

Dag 5 Latakia – Apamea - Aleppo

På väg till Aleppo besöker vi Saladins borg. På motsatta sidan av bergen ligger Apamea, som grundades på 100-talet f. Kr och har varit en bytelsefull handelsstad och en militär stödplats under Seleuciderkriget. Strabo påpekar att 500 elefanter, 30 000 ston och 300 hingstar fanns samlade i Apamea. I sin storhetstid mellan 5-600-talen e. Kr hade staden omkring 120 000 invånare. Största upplevelsen är den stora pelargatan och byggnaderna i anslutning till denna. Vi vandrar längs gatan som är 2 km lång och 37 meter bred. Sen eftermiddag kommer vi fram till Aleppo, där vi har 3 övernattningar.

Dag 6 Aleppo

Aleppo har varit en knutpunkt på den antika handelsvägen. Den gamla delen av staden har varit omgiven av en mur och flera befästa torn, varav några är välbevarade.
Vi besöker Arkeologiska Museet, där vi bl a får se skrifttavlor och några mycket vackra keramikstatyer. Efter museibesöket beger vi oss till Syriens mest berömda suq (basar) en 12 km täckt gata fylld med äkta orientalisk atmosfär. I anslutning till suq’en finns flera gamla karavanseraljer och andra hus med fina arkitektoniska detaljer; vackra trappor, svalgångar, burspråk i utskuret trä, stenreliefer osv. Under dagen blir det säkert tid till ett avslappnat besök i något av de små tehusen.

 

Dag 7 Aleppo

Vi besöker det högt belägna citadellet och tittar närmare på några av de intressanta gamla husen. Eftermiddagen är sedan fri för att tid att på egen hand utforska den spännande suq’en.

 

Dag 8 Aleppo – Hama - Palmyra
Palmyra, den sägenomspunna oasen mitt i den syriska öknen var en gång den viktigaste karavanstaden mellan Eufrat och Medelhavet, belägen utefter den gamla sidenvägen från Kina och Indien till Europa.
Området är ytterst bördigt och har varit bebott sedan det 3:e århundradet f. Kr. I den romerska Kejsartidens tre första århundraden var Palmyra en blomstrande handelsstad och de storslagna ruiner, vi nu kan se, är från den här tiden.
Vi startar besöket i Palmyras ruiner med att gå genom den stora triumfbågen och därefter vandra längs den stora allén med sina imponerande pelare, där fler än 300 av dem är välbevarade och restaurerade. Den 11 m breda gatan leder bl a till den fina amfiteatern, till resterna av senaten, till agoran med 11 pelargångar och till Tetrapylon, en monumental port med vackra korintiska pelare.
På efgtermiddagen besöker vi några av de berömda gravarna i Palmyra. Vid solnedgången tar vi en tur upp till det högt belägna arabiska fortet (1600-talet), Qala’at Ibn Maan, för att njuta av utsikten över Palmyra.

Dag 9 Palmyra
Ännu en dag för utforskning av Palmyra.

 

Dag 10 Palmyra - Damaskus

Bussresan från Palmyra till Damaskus tar ca 3-4 timmar genom öknen. Utsikten i bergen är vacker och halvvägs stannar vi för kaffe på ”Bagdad Café”, som är en upplevelse i sig.
Eftermiddagen är fri för egna upptäckter i Damaskus.

Dag 11 Damaskus

Besök i ”Ananias Hus”. Här i det underjordiska kapellet blev Aposteln Paulus botad för sin blindhet och omvänd till kristendomen. Utgrävningar har visat att byggnaden är uppförd över ett tempel från 200-100 f. Kr. I stadsmuren kan vi se det torn, varifrån Paulus, enligt legenden, blev nedsänkt i en korg, då han tvingades att fly från sina förföljare. Om gruppen önskar kan en promenad arrangeras genom de gamla gatorna med besök i ett eller flera av de spännande gamla husen.
Ett gammalt Damaskushus är det perfekta exemplet på arabisk arkitektur – befäst och stängt från utsidan men öppet och luftigt på insidan. Här finns oftast en stor gård med springbrunn, blomrabatter, vinrankor, jasmin- och citronträd. Gården är omringad åt fyra håll och i den ena änden av gården finns en iwan (ett öppet, övertäckt rum), som fungerar som byggnadens skuggade mötesrum. Möblerna är ofta dekorerade med inlagd pärlemor och har klädda sitsar i den världsberömda brokaden från Damaskus.

Dag 12 Damaskus

Fri dag i Damaskus. Ett besök på Nationalmuseum rekommenderas.

 

Dag 13 Hemresa
Flyg till Köpenhamn.

Priset omfattar:

Reguljärt flyg t/r Köpenhamn – Damaskus
Hotell med halvpension
Transport i minibuss
Alla utflykter och entréavgifter beskrivna i programmet
Engelsktalande lokal guide
Dricks till lokalguide och chaufför
Visum


Inte inkluderat i priset:
Avbeställningsskydd
Personlig reseförsäkring


 
Kort

Till toppen  


Tipsa en vän

Skriv ut
Efterårsferie
10. oktober 2008 - 22. oktober 2008

Esben Gynther

19.800 kr.

Priset omfattar

Enk.rumstill.:
2.100


> Beställ här